Februári képviselő-testületi döntések

Több mint három órán át tárgyalta a képviselő-testület a város 2022-es költségvetését. Szabó Péter polgármester előterjesztőként elmondta, hogy a költségvetési fő összeg 17,8 milliárd forint, a kiadási és bevételi oldal egyensúlyban van.

Kitért arra, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése több százmillió forinttal növelte a kiadási oldalt, valamint a köztisztviselők illetményalapjának növelése és az orvosok béremelése szintén emelkedést jelent a kiadási oldalon, illetve a működési költségeket növeli a villamos energia és a földgáz szolgáltatási díjak emelkedése. Az előirányzatok között szerepelnek a város intézményeinek, gazdasági társaságainak működtetésére, a városüzemeltetésre és a civil szervezetek támogatására betervezett kiadások. A kiadási oldalon a szolidaritási hozzájárulás – csökkentő tételként – valamivel több mint 1,5 milliárd forint. A beruházások és felújítások vonatkozásában tartalmaz a költségvetés áthúzódó feladatokat, és új beruházásokat is, utóbbira példaként említette a Gábor Áron és a Kálvária utcák, valamint a Kápolna utca bölcsőde előtti szakaszának felújítását. A bevételeknél kiemelte az állami feladatalapú támogatásokat, valamint az egyéb működési célú támogatásokat (pl. TEIT, NEAK). A közhatalmi bevételekből (építményadó, iparűzési adó, telekadó, stb.) 7 milliárd forint tervezett a költségvetésben. Összefoglalóját azzal zárta Szabó Péter, hogy a képviselők a módosító javaslataik megfogalmazása során az egyensúlyra, a város hosszú távú működőképességére vonatkozó elsődleges elvárást tartsák szem előtt.

A Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) képviselői nyújtottak be három módosító javaslatot, a januári ülés után most is hangsúlyozva, hogy szerettek volna előzetesen egyeztetni a költségvetésről, de erre nem kaptak lehetőséget. Heringes Anita a Paksi Életfa Idősek Otthona működésére előirányzott összeget javasolta megemelni 50 millió forinttal bérköltségre, Barnabás István a Kurcsatov utcai tömbbelső-felújítás 3. ütemére, Mezősi Árpád pedig a Zöldfa és Sebestyén utcák felújítására csoportosított volna át forrást a költségvetésben. Barnabás István az ülés után azt mondta, hogy megnevezték az ezekhez szükséges költségvetési forrásokat. – Intézményi költségvetéshez nem nyúltunk hozzá, csak olyan tételeket csökkentettünk volna, amelyeket változatlan feladatellátás mellett, drasztikus mértékben többre terveztek a tavalyinál a költségvetésben (városüzemeltetés dologi kiadás, PFV Zrt.), illetve 20-30 százalékkal csökkentettünk volna „luxusköltségeket” (kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok, turisztika, marketing), így jött volna össze a javaslataikhoz szükséges 505 millió forint – összegzett.

Szabó Péter elmondta, hogy már az ülést előkészítő bizottsági üléseken felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a kiadások csökkentése nélkül nem lát esélyt többletfeladatok betervezésére. – Ennek ellenére érkeztek a módosító javaslatok a PDF képviselőitől. A javaslataikhoz szükséges fedezet jelentős részét a városüzemeltetés dologi kiadásokból csoportosították volna át, azt viszont nem jelölték meg, hogy az ez alatt szereplő ötven tételből melyiket csökkentsük (pl. intézménykarbantartás, parkfenntartás, köztisztaság, belvízmentesítés stb.). Az ülésen kifejtettem, hogy bármely területtől vennénk el forrást, hiányozna onnan. Arra is felhívtam a figyelmet, hogy a városüzemeltetésre beállított 1,8 milliárd forintból 200 millió áthúzódó, illetve tartalmazza a már említett bérnövekményeket, akár elbocsátásokkal járhatott volna, ha leveszünk az összegből. Mindezek okán előterjesztőként nem tudtam támogatni egyik módosító javaslatot sem – összegzett a polgármester.

Az ülésen arról is szó esett, hogy az önkormányzat gondot fordít a szociális területen dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülésére; a koronavírus-járványban végzett munkájukat egyszeri, jelentős összegű jutalommal köszönték meg. Szántó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy Paksi Életfa idősek Otthona esetében az előirányzatban a besorolási bért tudták megjeleníteni, az egészségügyi pótlék havonta érkezik a MÁK kiközlése alapján, ami év végére ötvenmillió forinttal növeli ezt a tételt, egyébként az alapbért a tavalyihoz képest 37 millió forint többlettel tervezték be.

A módosító javaslatokat a testület hét nem (Fidesz–KDNP) és öt igen (PDF) arányban nem fogadta el. A költségvetési rendeletet hét igen (FIDESZ–KDNP) és öt nem (PDF) arányban elfogadta a grémium.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Döntött a grémium arról, hogy csatlakozik az önkormányzat az ENSZ Race to Zero globális kampányához, amely a klímaváltozás visszaszorítására hívatott, a csatlakozók elkötelezik magukat amellett, hogy 2040-re, de legkésőbb 2050-re elérjék a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Paks a csatlakozással éghajlat-politikai intézkedéseket készül tenni annak érdekében, hogy zöld és egészséges utcákat hozzon létre nulla károsanyag-kibocsátású buszok kísérleti tesztelésével és beszerzésével 2025-ig, gyalogos, kerékpáros és integrált tömegközlekedési lehetőségek bővítésével, jövőbeli nulla kibocsátású zónák lehetséges területeinek kijelölésével, 2025-től csak zéró emissziós buszok beszerzésével. Paks Város Önkormányzata az elmúlt években számtalan olyan fejlesztést hajtott végre, melyek a környezetvédelmet és a klímatudatosságot szolgálják, áll az előterjesztésben.

Mint ismeretes, Magyarország köztársasági elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választásának időpontját. Ezzel összefüggésben szükséges a szavazatszámláló bizottság tagjainak és szükséges számban póttagoknak a megválasztása települési szinten, személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt. Dr. Sátor Vera aljegyző úgy tájékoztatott az ülésen, hogy a képviselők megkapták a javaslatot, a jelöltek megfelelnek a törvényben foglalt feltételeknek. A határozati javaslatot elfogadta a testület.

Tárgyalták a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya által a Hulladékgazdálkodási Kft. ügyében hozott megszüntető határozatával kapcsolatos döntést. A rendőrség ismeretlen tettes ellen tett feljelentést vizsgált, és az eljárás megszüntetéséről döntött, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény. (A határozat és annak részletes indoklása a paks.hu oldalon a testületi anyagok rovatban megtalálható.) A határozattal szemben Paks Város Önkormányzata, illetve a Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás panasszal élhettek. A képviselő-testület úgy határozott (a PDF frakció nemmel szavazott), hogy panasszal nem kívánnak élni. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy feljelentést tesz a testület nevében Szabó Péter polgármester a számviteli rend megsértése miatt a NAV-nál.

Arról is határoztak, hogy a jelenleg százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló Protheus Holding Zrt. (projektcég), valamint a szintén kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Paksi Közlekedési Kft. legfeljebb 49 százalékos üzletrészcsomagjának a Hunatom Zrt. részére történő jövőbeli értékesítési lehetőségének vizsgálatára felhatalmazást ad a képviselő-testület a polgármesternek. Az előterjesztést elfogadták, a PDF képviselőcsoportja azt hangsúlyozva, hogy reményeik szerint a Protheus Holding Zrt. kapcsán keletkezett önkormányzati kiadás (Elena-projekt) az eladáskor megtérül a városnak.

A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy átalakítja a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt.-t, és létrehoz egy elismert vállalatcsoportot (holdingot). A testület alapítóként az elismert vállalatcsoport kialakításához a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt.-t mint uralkodó tagot kijelölte. A vonatkozó törvény alapján az uralmi szerződés tervezetét a résztvevők legfőbb szervének felhatalmazása alapján az uralkodó tag és az ellenőrzött tagok ügyvezetése készíti el. Az ülésen hozott döntéssel megadta a grémium ezt a felhatalmazást Perlik Tamás vezérigazgatónak.

Zárt ülésen határozott a testület arról, hogy Tisztes Polgár kitüntetést adományoz Gutai Istvánnénak és dr. Serdültné Benke Évának. A díjat azok elismerésére alapították, akik a város életében jelentős szerepet töltenek be, személyes emberi példamutatásuk és életpályájuk révén a város megbecsült, köztiszteletben álló polgárai, valamint több mint húsz éve Pakson élnek. A kitüntetést minden évben két fő veheti át a március 15-i városi ünnepségen.

Napirend előtt Szabó Péter polgármester emlékeztetett, hogy a januári ülésen Heringes Anita (PDF) a védőnők béremelése kapcsán azt javasolta, hogy mivel a pótlékok rendszerének átalakítása miatt sokaknak a korábbinál kevesebb lesz a nettó bére, és az önkormányzatnak van lehetősége a pótlékot odaadni, vizsgálják meg ezt. A polgármester most úgy tájékoztatott, hogy a Paksi Gyógyászati Központ közlése szerint egyetlen dolgozójuk esetében sem fordul ez elő, sőt összesen bruttó 42-52 ezer forint illetménykiegészítést jelent számukra a béremelés.

A februári képviselő-testületi ülés teljes terjedelmében elérhető a TelePaks YouTube-csatornáján, illetve a Testületi tudósítások című magazin ezen felület mellett a telepaks.net oldalon is.