Építész hallgatók látogattak Paksra

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Több mint száz leendő építész járt Pakson a közelmúltban egy kurzus keretében. A Pécsi Tudományegyetem hallgatóit Szabó Péter polgármester köszöntötte a Városházán. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy lesz olyan hallgató, aki lát majd fantáziát Paksban, kedvet kap, ahhoz, hogy a jövőben itt dolgozzon, segítse a város munkáját, illetve azt, hogy egy olyan város alakuljon ki, ahol jól és komfortosan lehet élni.

A látogatás során a dr. Tamás Anna Mária, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Kar Építész Intézetének egyetemi docense tartott előadást Paks történelméről, hogy a hallgatók közelebbről megismerhessék a várost. Ezt követően helyszíni bejárásra indult a csoport, többek között megtekintették az egykori téglagyárat, a Pongrácz-házat és az új városközpontot is.

– Próbáltunk többféle feladatot felajánlani a diákoknak. Például mindig izgalmas építészeti feladat a nagyfesztávú csarnokok tervezése, így a városi uszoda és a jégcsarnok tervezése is egy kiadott feladat lesz – tájékoztatott dr. Tamás Anna Mária. Az épülettervezés mellett közterület-fejlesztéssel is kell foglalkozniuk a hallgatóknak, így például a Duna-part is helyet kapott a feladatok között.

Kirizsné Buják Marianna a város főépítésze azt mondta, hogy ez a találkozó azért kiemelten fontos, mert Paks olyan fejlődés előtt áll, amelyhez szükségesek az új, friss szakemberek. Mint kifejtette, a komplex tervezés kurzushoz olyan helyszíneket és területeket kerestek, amelyek révén megismerhetik a hallgatók a város előtt álló kihívásokat.