Roszatom: az ütemterv szerint dolgozunk a Paks Il. projekten

„A Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak. A Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét” – olvasható a vg.hu oldalon. Mint írják, a munka folyamatosságának kérdése az Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen elrendelt uniós szankciók kapcsán merülhet fel. A beszámoló szerint e téren aligha van ok aggodalomra, az elrendelt pénzügyi intézkedések ugyanis olyan megállapodásokra, ügyletekre vonatkoznak, amelyek 2014. szeptember 30. után születtek, miközben a paksi projekt hitelezéséről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodást 2014. április 1-én írták alá, de még a megállapodás 2014. június 23-i parlamenti ratifikálása is megtörtént a szankciós listán szereplő dátum előtt.

Látványterv. Forás: Paks II. Zrt.

Az uniós döntés szerint engedélyezhető továbbá olyan kettős felhasználású termékek és technológiák – nem katonai célú – eladása, szolgáltatása, átadása vagy kivitele is az ezekhez kapcsolódó technikai vagy pénzügyi segítségnyújtással együtt, amelyek célja az unió, a tagállamok kormányai és Oroszország kormánya közötti, tisztán polgári ügyekben folytatott együttműködés. Az uniós dokumentumban az e ponthoz kapcsolódó felsorolásból kiemelendő az atomenergia polgári célú felhasználása terén a meglévő képességek működtetése, karbantartása, biztonsága és a fűtőanyag-utókezelés, valamint a polgári célú nukleáris együttműködés, ideértve a nukleáris kutatást és fejlesztést.

Az előbbiek szerint tehát a Paks II. beruházás mellett elkerülheti a szankciókat a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátása, továbbá az orosz cégekkel, szakemberek részvételével folyó esetleges javítása, karbantartása, ismét ideértve a tudományos célú együttműködéseket. A lap emlékeztet Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a köztévének adott interjújára, amelyben egyebek mellett hangsúlyozta, hogy „amilyen szankció lesz az unióban, azt támogatni fogjuk. Ám az nem szankció, aminek az árát végül mi fizetjük meg, ezért például a Paks II. beruházást és az energiaellátást ki kell hagyni ezen intézkedések közül”.