Hatodik légióst igazolt az ASE

Egy újabb játékossal hat főre bővült az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapatának külföldi kontingense, a kanadai Shaquille Keith Finnországból, a Tampereen Pyrinto együttesétől érkezett Paksra. A több poszton is bevethető, 28 éves, 198 cm magas, 104 kg-os játékos a 2021/2022-es szezonban a 12 csapatos finn ligában az alapszakaszban 12 mérkőzésen lépett pályára, 15,8 pontot, 5,2 lepattanót és 3,1 gólpasszt átlagolt. A kedd (03.01.) esti edzés előtt válaszolt a Paksi Hírnök kérdéseire.

Shaquille Keith. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Mi döntött az ASE ajánlata mellett?

– Amikor láttam a megkereséskor, hogy egy általam ismert játékos – akivel már játszottam együtt Finnországban –, Deshon Davion Taylor is itt van a csapatban, segített abban, hogy elfogadjam az ajánlatot. Utánanéztem a klubnak és azt láttam, hogy egy nagy múltú egyesületről van szó.

– Azt is látta, hogy a kiesés elkerülése ellen küzd a csapat?

– Igen, láttam, azért jöttem ide, hogy segítsek kiharcolni a bennmaradást. Mielőtt aláírtam volna, beszéltem az edzővel, aki elmondta, hogy olyan játékost keres, aki több helyen bevethető, és én azon a poszton fogok játszani, amit ő mondd.

– A magyar bajnokságról, Magyarországról mit tud?

– Valószínű, hogy a magyar bajnokság teljesen más lesz, mint a finn bajnokság, ami erősnek mondható, de ha egy új országba mész, új csapatokkal találkozol. Elég hamar jött ez a szerződés, még nincs sok információm. Magyarországról nem tudok szinte semmit, most ismerkedem vele.

Gulyás Róbert szakosztályelnököt arról kérdeztük, hogy milyen megfontolásból szerződtettek hatodik külföldi játékost. Elmondta, hogy abból a megfontolásból igazolták a hatodik légióst, mert nem szeretnének kiesni az „A” csoportból. – Úgy gondoltuk, hogy a hatodik légiós segít ebben, versenyhelyzetet teremtünk, marad mindenki, és ezzel egy kicsit több rotációs lehetőséghez jutunk. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy nemcsak egy poszton lehet használni Shaquille Keith-et, hanem egytől négyig szinte bárhol. A statisztikái tényleg jók, és az első benyomásaim alapján a személyisége is megfelelő ahhoz, hogy segítséget tudjon nekünk nyújtani. A hátralévő találkozókon az edző dönti el, hogy melyik légiós marad ki az adott mérkőzésen, mivel egyszerre csak öten lehetnek a meccskeretben.