Jubileumi Gastroblues Fesztivál – felvezető koncertsorozat, segítség Visknek

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Gastroblues Fesztivált. Egy hét alatt öt helyszínen, ötven koncertet tartanak, felvezetésként pedig a korábbi fesztiválok koncertanyagaiból Best of Gastroblues elnevezéssel DVD-ket és CD-ket jelentetnek meg, amelyeket márciustól májusig mutatnak be. A Tűzkerék xT jótékonysági koncertet ad, az est bevételét Visknek ajánlják fel. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették, Budapesten.

A jubileum alkalmából úgy gondoltuk, hogy az eddigi fesztiválokon rögzített kép és hanganyagból sorozatot indítunk Best of Gatroblues címmel, illetve megszervezzük ezek lemezbemutató koncertjeit, a sorozat hamarosan indul – erről Gárdai Ádám, szervező beszélt a sajtótájékoztatón.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az első lemezbemutató koncert március 19-én lesz, Keresztes Ildikó lép fel, vendége Takáts Tamás. Március 26-án a Tűzkerék xT ad jótékonysági lemezbemutató koncertet, az est bevételét Visknek ajánlják fel. Április 1-jén, a László Attila Quintet és Charlie lép fel. Április 2-án a gitáros Éles Gábor Triója Tóth Verával ad koncertet. Ezeknek az eseményeknek a helyszíne Paks lesz, majd a fesztivált felvezető koncertsorozat zárásaként május 11-én az A38 hajón a Colosseum zenekar, valamint Török Ádám vezetésével a Mini Supersession játszik.

A jótékonysági koncerttel kapcsolatban Gárdai Ádám szervező kiemelte, hogy hosszú évek óta segítik Paks kárpátaljai testvértelepülését, de a mostani helyzetben még inkább szükségük van a támogatásra.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Süli János, a fesztivál fővédnöke egyebek mellett beszélt arról, hogy a fesztivál jelentős szerepet vállal a Paks határon túli testvértelepüléseivel való kapcsolattartásban. – A legrosszabb gazdasági helyzetben lévő Visket folyamatosan segítettük, a cél egy magyar óvoda létrehozása volt, ami megvalósult, bízunk benne, hogy meg is tud maradni – fogalmazott Süli János, aki felidézte azt is, hogy a 25. fesztivál alkalmából összeállított vándorkiállítással eljutottak a testvértelepülésekre is, illetve Zentára, a vajdasági település és Paks tavaly nyáron testvértelepülési megállapodást kötött.

Szántó Zoltán, a fesztivált támogató Paks alpolgármestere úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, hogy a Gastroblues Fesztivál harminc év alatt a város életének szerve részévé vált. Harminc évnyi munka és élmény van a fesztiválban, és a testvértelepülési kapcsolatok kialakulásában, ápolásában is óriási szerepe van, és abban is, hogy megvalósulhatott Visken a magyar óvoda. Kiemelte, hogy most megint nagy segítségre van szüksége a kárpátaljai magyarságnak, Visknek is. – Az első hírekre felvettük a kapcsolatot Visk vezetésével, és felajánlottuk a város segítségét, már vittünk is adományszállítmányt testvértelepülésünkre – idézte fel Szántó Zoltán. Emlékeztetett, hogy Paks Város Önkormányzata, a Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt., a PIP Nonprofit Kft. az Atomerőmű SE, a Paksi FC és a PADOSZ közös programot hirdetett Segítsünk együtt Visknek! elnevezéssel.

A fesztivált támogató MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, dr. Kovács Antal kiemelte, hogy a Gastroblues Fesztivál a zenén és gasztronómián túl szól a közösségről, az együtt töltött időről, a barátságról, a közös örömökről, élményekről. Olyan közösséget teremtett, amely a bajban is ki tud tartani együtt. A Segítsünk együtt Visknek! felhívással kapcsolatban elmondta, hogy a sok felé irányuló kérdés, kérés megmutatta, hogy a közösség segíteni szeretne, így eldöntötték, hogy a főbb paksi szervezetek együtt is tenni kívánnak. – Remélem, hogy ez a háború mielőbb véget ér, és a nyári fesztiválon már újra együtt lehetünk viski testvéreinkkel – mondta dr. Kovács Antal.

Az egy hetet felölelő jubileumi Gastroblues fesztivál június 27-én kezdődik, öt helyszínen ötven koncert lesz. A részletes programot később teszik közzé, de előzetesként: fellép Eric Gales gitárvirtuóz, a szintén gitáros Philip Sayce, érkezik a dobos Pete York és a gitáros Miller Anderson, Herczku Ágnes és Nikola Parov, Ferenczi György és az első Pesti Rackák, Egri Péter és a Mystery Gang, valamint új zenekarával, a Godfaterrel Tátrai Tibor.

Figyelmükbe ajánljuk a TelePaks televízió március 9-i Gastroblues magazinját, amely bővebb összefoglalót ad a Budapesten tartott sajtótájékoztatóról. A magazin oldalunkon megtekinthető, ide kattintsanak.