Megemlékezés a székelykapunál Pakson

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Székely Szabadság Napja alkalmából tartott megemlékezést az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete a paksi székelykapunál. A Székely Nemzeti Tanács 2012. januári határozata óta minden évben március 10-én országszerte tartanak megemlékezéseket, 1854-ben ezen a napon végezték ki azokat a székely hősöket, akik az elbukott magyar forradalom lángját szerették volna újra fellobbantani.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Nemzetként kötelességünknek tartjuk, hogy összefogjunk, segítsük, bátorítsuk és erősítsük egymást. Feladatunknak tartjuk egy olyan erős nemzetnek a megtartását a Kárpát-medencében, amely további évszázadokig ellátja teremtettségéből adódó hivatását. Védi és műveli, fejleszti és benépesíti az a földet, amelyet teremtőjétől lakhelyül kapott – mondta köszöntőjében Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A megemlékezésen Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke pedig arról beszélt, hogy a mostani időszakban kiemelten fontos az összefogás. – Most rajtunk is a sor, Erdélyből elszármazottakon, hogy segítünk ott, ahol kell. Segíteni a szomszéd ország háborús menekültjeit vagy az ott helyben maradt családokat amennyire tőlünk telik. Ez egy új kihívás, van még rengeteg tennivaló, amit összefogással összetartozással meg kell tennünk közösen – emelte ki az elnök.

A megemlékezést Fábián Zoltán erdélyi származású zenész mellett a Sarmaságból érkező Thököly Vajk verses előadása is színesítette. A rendezvény zárásaként közös koszorúzást tartottak a városháza előtti téren található kopjafánál.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks