Átadták az első okoszebrát Pakson

Biztonságosabb lett a gyalogos átkelés a Gagarin utcában. Mostantól okoszebra köti össze az Atom teret és a II. Rákóczi Ferenc általános iskolát. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a kulturális központ, az iskola és a tér miatt forgalmas területről van szó, ezért építették ide Paks első SafeCross okoszebráját. Kiemelte, hogy napi szinten 1300 gyermek használja a zebrát, és a kulturális központba is 200-250 ember érkezik.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A SafeCross okoszebra rendszer lényege, hogy egy érzékelőnek köszönhetően a sötétben villogó LED-fények jelzik az autósoknak, ha gyalogos közelíti meg az átkelőt – tájékoztatott Szűcs Alfréd, a Pearl Enterprises Kft. projektvezetője. A kivitelező hozzátette, a zebra mellé két villanyoszlopot is kihelyeztek, ezzel segítve, hogy az autósok este is könnyebben észrevegyék a gyalogosokat.

A paksi okoszebra kialakításának költsége 2,8 millió forint volt. Az összeg 50 százalékát pályázati forrásból finanszírozta az önkormányzat. Bóka László, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője elmondta, az alapítvány fő célkitűzése a baleset-megelőzés és a gyalogosok védelme, ezért is volt fontos, hogy Pakson is megvalósult egy ilyen beruházás.

A városvezetés az idei költségvetés alapján – mintegy 30 millió forintot fordít hasonló fejlesztésekre. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy idén még hét helyszínen létesül okoszebra.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks