Kihirdették a térségfejlesztési pályázat eredményét

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) kuratóriuma március 24-én Bölcskén ülésezett. A tanácskozás napirendjén szerepelt az önkormányzatoknak kiírt 2021. évi pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése. Paks Város Önkormányzata a gyapai közösségi ház felújításához nyert támogatást.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány mai (03.24.) kuratóriumi ülésének napirendjén szerepelt az önkormányzatoknak kiírt 2021. évi pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése. Ahogy az alapítvány sajtóközleményében olvasható, 71 pályázat érkezett be, amelyek közül a kuratórium 54-et részesített támogatásban. Ennek keretében lehetőség nyílik többek között kórházak eszközbeszerzések végrehajtására, több önkormányzat számára településtervük elkészítésére, megvalósul közvilágítás-korszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, járda- és parkoló felújítási és létesítési programok indulhatnak, valamint jelen pályázati forduló lehetőséget ad csaknem két tucat közösségi létesítmény felújítására. Paks Város Önkormányzata a gyapai közösségi ház felújítására nyert 13 millió forint támogatást. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, a nyertes pályázatok listája megtalálhatók a jovonkenergiaja.hu oldalon, ide kattintva is elérhető.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a paksi, a kalocsai és a tolnai járás egészét, valamint a szekszárdi járás egy részét magában foglaló 47 település alkotja. Az Alapítvány már tizenegy éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

2021-ben a JETA pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, 500 millió forintra. A pályázat szakmai programjában bemutatták a fejlesztési célokat, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek, írják az alapítvány sajtóközleményében.