Süli János: A Roszatom teljesíti kötelezettségeit

A Roszatom egyértelművé tette, hogy az orosz–magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a Paks II szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását is – jelentette ki írásos válaszában az erről szóló parlamenti kérdésre Süli János. Mint a Magyar Nemzet megírta, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter válaszában hozzátette: az orosz fél azt is megerősítette, hogy a kifizetés Oroszországban történik, így az urkajnai konfliktus miatt bevezetett pénzügyi szankciók sem befolyásolják a projekt megvalósítását.

A miniszter kiemelte, továbbra is az a kormányzati álláspont, hogy nem támogatják a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, mivel az atomerőmű nélkül megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei a szakértői számítások szerint, ami azt jelentené, hogy a családok áramszámlája éves szinten 264 ezer forinttal emelkedne.

A Paks II projekt fontos azon kormányzati vállalás teljesítéséhez is, hogy hazánk villamosenergia-termelése 2030-ra kilencven százalékban karbonsemlegessé váljon, mivel ezt csak úgy tudják elérni, ha a megújuló energiaforrások mellett az atomenergiára is támaszkodnak – jelentette ki a tárca nélküli miniszter. Hozzátette, az új blokkok megépítésével éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks