Újabb fűtőelem-szállítmány érkezett

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István/archív felvétel

Újabb, nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból, így a következő időszakban is garantált a paksi atomerőmű működése – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai (04.20.) kormányülés előtt. Ez ebben a hónapban már a második szállítmány volt, az első – a mostanihoz hasonló – különleges biztonsági intézkedések mellett, április 6-án érkezett meg.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter azt mondta, hogy a tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború lesz. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is.

A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta: a magyar energia-összetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye 2000 megawatt, és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség. – Stratégiai, nemzetbiztonsági fontossága van, hogy megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon a nukleáris fűtőanyag – fogalmazott. Hozzátette, hogy a szomszédban zajló háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, így alternatív útvonalként a szállítmány Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Magyarországra.

Leszögezte, hogy az európai uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légiközlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások, ez a járat a kivételek közé tartozott. – Magyarország energiaellátásának biztonsága szélesebb kérdés a paksi atomerőmű működésénél. Mi azon leszünk, hogy a magyar energiaellátás biztonsága semmilyen más szegmensben se sérüljön az elkövetkező időszakban, dacára minden nyomásgyakorlásnak – mondta a miniszter.