Vizitben: iskolaorvosi körzet

– Tízéves koromban kórházba kerültem egy hétre, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy gyermekorvos leszek – mondja dr. Korsós Judit csecsemő- és gyermekgyógyász (a képen j.), aki az iskolaorvosi körzetet látja el Pakson. A doktornő érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Tizenhat évig dolgozott a kalocsai kórház gyermekosztályán, az utolsó hat évben mint megbízott osztályvezető főorvos, de gyermekháziorvosi körzetben és a magánegészségügyben is dolgozott, ahogy fogalmazott, eddigi pályafutása során a gyermekgyógyászat teljes spektrumát gyakorolta már. Gyermekgyógyász és neonatológia (újszülöttgyógyászat) szakvizsgával rendelkezik.

A feladat, amire Pakson vállalkozott, új keletű. Tavaly év végén döntött úgy a képviselő-testület, hogy 2022. január 1-től iskolaorvosi körzet működik a Paksi Gyógyászati Központ égisze alatt. Az iskolaorvosi körzet munkarendje megtalálható a gyógyászati központ honlapján az alapellátás fül alatt. A körzethez az önkormányzati fenntartású óvodák és a Szekszárdi Tankerületi Központ intézményei tartoznak, az ellátotti létszám közel 2300 fő. Abban, hogy a körzet ellátásával dr. Korsós Juditot bízták meg, szerepet játszott, hogy korábban helyettesítést vállalt a paksi kettes számú gyermekorvosi körzetben.

– Az iskolaorvosi ellátás – amelyben szorosan együttműködve dolgozom a védőnőkkel – elsősorban a diákok egészségi állapotának megőrzését, a betegségek megelőzését, korai felismerését célozza. Magában foglalja többek között az ellátottak rendszeres, teljes fizikális szűrővizsgálatát, az egészségi állapotuk követését, az egészségfejlesztést. Az iskolaorvos emellett különböző közegészségügyi és járványügyi feladatokat is ellát, például az iskolai életkorhoz kötött és kampányoltások beadását, járványügyi intézkedéseket. Az önkormányzati fenntartású óvodákban utóbbi a feladatom – összegzett dr. Korsós Judit.

Kitért arra, hogy jól érzi magát Pakson. – Kalocsaiként különösen kedves számomra a Duna, a folyó közelsége otthonérzéssel tölt el, ahogy a kedves fogadtatás is, amiben részem volt. Hét közben Pakson lakom – kaptam szolgálati lakást –, hétvégére pedig hazautazok. A területen, iskolákban jók a munkakörülmények, az iskolai orvosi szobák eszközellátottsága, illetve rendelkezésemre áll teljesen felszerelt orvosi táska. – Kiváló a munkahelyi légkör, nagyon jó kollégáim vannak, akikkel élmény együtt dolgozni, szenzációsak a védőnők, asszisztens munkatársam, Weisz Edit – aki szintén nemrégiben érkezett Paksra – nemkülönben. A gyermekek is nagyon aranyosak, tisztelettudók, a vizsgálatoknál jól kooperálnak, ami a szülők és pedagógusok munkáját dicséri.

Weisz Edit elmondta, hogy Somogymeggyesről származik tizenkét gyermekes családból, 2015-ben szerzett ápoló végzettséget, és tavaly év végén Paksra jött férjhez. Ezelőtt a siófoki kórház szemészeti szakrendelésén dolgozott, illetve fél évet Covid-osztályon. – Gyermekkori vágyam volt betegeknek segíteni, nagyon szeretek az egészségügyben dolgozni. Dr. Mészáros Zsuzsanna mellett dolgozom heti négy napot, péntekenként pedig dr. Korsós Judit mellett, mindkét helyen jól érzem magam – összegzett.

Az aktuális feladatokról dr. Korsós Judit azt mondta, hogy jelenleg a szűrővizsgálatok vannak folyamatban az általános és középiskolákban, amit az intézményekben végez el hétfőtől csütörtökig, a péntek adminisztrációs nap. Később különböző témákban felvilágosító, prevenciós előadásokra is lesz lehetőség, ez a munka egyébként eddig is folyt a védőnők lebonyolításában.

A doktornő kiemelte, hogy nagy jelentősége van a 6–18 éves korosztály iskolaorvosi ellátásának. – Iskoláskorukra a gyerekek már túl vannak a gyermekbetegségeken, így ritkábban látják őket a háziorvosok, az iskolaorvosi szűrések révén viszont folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az egészségi állapotukat, korán felfigyelhetünk különböző egészségügyi problémákra (pl. mozgásszervi eltérés, szívprobléma, magas vérnyomás, túlsúly). Ha a szűrővizsgálat során felmerül valamilyen probléma gyanúja, akkor a szülőn keresztül a háziorvoshoz irányítom a gyermeket. Azt kérem a szülőktől, hogy a fejleményekről értesítsék a védőnőjüknek, így nyomon tudjuk követni a gyermek állapotát – hívta fel a figyelmet dr. Korsós Judit.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök