Átadták a Szívek kertjét az idősek otthonában

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szívek kertje annak a parkrészletnek a neve, amit az Életfa Idősek Otthonának udvarán alakítottak ki. A parkrész nemcsak megemlékezés, imádkozás helyszíne lehet, hanem a még élő családtagokkal való lelki együttélésé is – hangzott el az emlékezőhely ünnepélyes átadásán. Ulbert Sándor, a képviselő-testület humánpolitikai bizottságának elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az idősek otthonában családias környezetet biztosítanak a lakóknak.

A humánpolitikai bizottság által meghirdetett pályázat révén kapott lehetőséget a Veled is Törődünk Egyesület arra, hogy az emlékezőhely megvalósuljon. Az ötlet évekkel ezelőtt merült fel Kávási Brigittában, az egyesület elnökében, aki akkoriban az idősek otthona vezetője volt. Elmondta, hogy korábbi céljuk elsősorban a természeti környezet szebbé tétele volt parkosítással, eközben igyekeztek olyan pontokat is találni az intézmény udvarán, ahol az emlékezés helye kialakítható. Hozzátette, hogy az idősek otthonában az emlékezés és a nosztalgia felértékelődik.

A hosszabb távú program egyik állomásaként kialakított emlékezőhely nemcsak arra hivatott, hogy meghitt emlékezésre adjon lehetőséget, hanem ösztönzi az idős embereket arra, hogy kisétáljanak oda, elmerülhessenek gondolataikban, vagy éppen egymással és hozzátartozóikkal beszélgethessenek. Ferenczi Ildikó, a Paksi Életfa Idősek Otthona intézményvezetője szerint ez mindenképpen minőséget ad az életüknek.

Ignits Miklósné, a Szívek kertje kerámiaszobrainak alkotója egy éven át foglalkozott az emlékhely kialakításával. Átformázta a korábban állított kőkeresztet is, meghasadt szívet épített rá, amelyből pillangók szállnak fel. Az alkotó szerint ez az élet körforgását, a folyamatos változást jelképezi, de mindenki saját életének meséjét illesztheti a szobrok köré. A későbbiekben tovább szépül majd az idősek otthonának parkja, a már meglévő Madarak kertje, Folyton nyíló virágok kertje, Mosolygó fák ligete és a most átadott Szívek kertje mellett.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks