Esélyt sem adott a vendégeknek az ASE

Véget ért a férfi kosárlabda NB I/A csoportjában az alsóházi középszakasz, az Atomerőmű SE csapata a 13. helyen végzett 11 győzelemmel és 21 vereséggel. A versenykiírás értelmében a 14 csapatos pontvadászatban a táblázat utolsó két helyezettje két nyert mérkőzésig tartó párharcot vív a kiesés elkerüléséért. A mai (05.07.) első mérkőzésen a Pécsi VSK-VEOLIA ellen léptek pályára a piros-kékek a Gesztenyés úti sportcsarnokban. Mivel a baranyai csapat az utolsó helyen végzett, így az ASE kezdte a maximum három mérkőzésig tartó sorozatot pályaelőnnyel. A hat külföldi közül Goins maradt ki, sérülés miatt.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Jól indult a mérkőzés, Brzoja és Brown egy-egy triplát, Eilingsfeld egy kettest szerzett, három perc elteltével 8-0-ra vezetett az ASE. Beesett egy vendéghármas, de utána sokáig lehetősége sem volt a vendégeknek. Szorosan, határozottan védekezett a paksi csapat, és közben a pontszerzéssel sem állt hadilábon. A hetedik perc elején, Brzoja közelije után, időt kértek a fekete-fehérek 15-3-nál. Bejöttek az első cserék is, Keith távolija után 20-5-öt mutatott az eredményjelző. Eilingsfeld közelről, Kovács Ákos távolról volt eredményes, 16 pontra nőtt a piros-kék előny. Az utolsó percben a pécsiek távolról és közelről is betaláltak, válaszként „csak” Eilingsfeld kettese érkezett.

Bekezdett a PVSK, kettessel, hármassal indították a második negyedet, Kovács Ákos közelről válaszolt. Egy újabb távoli találattal már tízen belülre jöttek, Pacevicius a gyűrű alól volt eredményes, 32-22-őt mutatott az eredményjelző. Egy 6-0-ás pécsi széria után időt kért Jan Pavlik a negyedik perc elején, öt pontra csökkent a paksi előny. Szívósan tapadt a vendég, feljavult a védekezésük is, Brown büntetőivel és Pacevicius közelijével 38-30-ra alakult az állás az ötödik perc végén. Frank hármasával újra tíz pont fölé nőtt a hazai előny, de a vendégek odatették magukat, kemény csata folyt a pályán. Keith kétszer is betörésből szerzett pontokat, de nem sokáig késett a válasz, ám az utolsó pontokat Eilingsfeld szerezte.

A nagyszünet után az ASE kezdett bele, Brown és Eilingsfeld pontjaival 57-43-ra megléptek. Keith is bevert egy triplát, ezután Pacevicius 2+1-es akciója már 13 pontos előnyt jelentett. Brzoja szerzett labdát a saját térfelén, és végig vezetve az ellenfél palánkjáig ziccert dobott. A hatodik perc vége felé Eilingsfeld zsákolt, időt kértek a vendégek 67-52-nél. Ismét javult a hazai védekezés, a támadások is ültek, sikerült több „könnyű” kosarat is szerezni, Taylor is zsákolt egyet, a tízedik perc végén Kovács Ákos büntetőivel 75-60-ra alakult az állás.

Az utolsó felvonás Taylor öt pontjával indult, közte a vendégek egy kétpontos találatot jegyeztek. Kis Raul ziccere után 82-62-őt mutatott az eredményjelző, de semmit sem csökkent az iram, kemény küzdelem folyt minden egyes pontért. Raul dobott egy triplát, Taylor zsákolt, Brzoja ziccert dobott, három perccel a vége előtt 92-68-nál a vendégek harmadik idejüket is kikérték. A végén a teljes cserepadot pályára küldte Jan Pavlik, de így is maradt a fölényes győzelem.

Atomerőmű SE – Pécsi-VSK Veolia 95-77 (27-14, 22-25, 26-21, 20-17).
ASE: Frank 3/3, Brown 7/3, Pajor -, Keith 10/6, Kovács 9/3, Eilingsfeld 20/3, Pacevicius 12, Brzoja 14/3, Orgona -, Taylor 14/3, Kis Raul 6/3, Karosi -.

Jan Pavlik: Szinte végig úgy játszottunk ezen a mérkőzésen, ahogy ilyen helyzetben kell, volt egy kisebb hullámvölgyünk, de azon túlléptünk, és végül magabiztosan nyertünk. Még egy győzelemre szükségünk van.

Martynas Pacevicius: Fókuszáltan kezdtünk, jól védekeztünk, végül biztosan nyertünk. Pécsett hasonló energiával kell pályára lépnünk, és hideg fejjel, és nagy akarással kell játszanunk.