Világháborús emlékművet avattak Hodoson

Sallós Géza repülős őrvezető volt az egyike annak a két magyar pilótának, akik 1944. április 3-án, Budapest bombázásakor életüket vesztették Paks határában. A hodosi születésű őrvezető sírja a községben található. Ebben a temetőben avatták fel a napokban azt az emlékművet, amely immár a két világháború 109 hodosi katonahősének és polgári áldozatának állít emléket.

Emlékműavatás Hodosban. Forrás: parameter.sk

A felvidéki ünnepségre ellátogatott Paksról Kókai Péter, aki az itt lezuhant két pilóta emlékére 50 évvel a tragikus esemény után, 1994-ben emelt hidegvölgyi repülős emlékműhöz is rendszeresen kijár. A hodosi megemlékezésen a város nevében koszorúzott, beszédében pedig a 23 évesen elhunyt Sallós Géza őrvezető és Zsámboki Dezső repülős őrmester utolsó küzdelmét is felelevenítette.

A két pilóta április 3-án szállt fel Messerschmidt-210-es típusú gépével, de az angolszász vadászraj túlerejével szemben vajmi kevés esélyük volt. „Repülőgépük lövést kapott, a harcot azonban nem adták fel. Paksi szemtanú beszámolója alapján tudjuk, hogy a zuhanó gépükből Sallós Géza folyamatosan tüzelt az őket támadókra, a pilóta pedig közben próbálta letenni a gépüket, ami viszont a domborzati feltételek miatt lehetetlen volt. A két fiú Paks határában hősi halált halt” – idézte fel beszédében Kókai Péter.

Koszorúzás Sallós Géza sírjánál Hodosban. Forrás: Kókai Péter Facebook-oldala

50 évvel később a paksi önkormányzat Farkas Pál szobrászművészt bízta meg a paksi repülős emlékmű elkészítésével. Kókai Péter magával vitt egy az emlékműről készült fotót, amit ideiglenesen Sallós Géza sírján helyeztek el Hodosban. A megemlékezésen részt vett Egri Irma, Sallós Géza unokahúga is.

(Forrás: https://parameter.sk/vilaghaborus-katonahosok-es-aldozatok-kaptak-uj-emlekmuvet-hodosban)