Marad az élvonalban az ASE!

A férfi kosárlabda NB I/A csoportjában a 13. helyen záró Atomerőmű SE csapata a 14. helyen végző Pécsi VSK-VEOLIA ellen két nyert mérkőzésig tartó párharcot vívott a kiesés elkerüléséért. Az első mérkőzésen a piros-kékek a Gesztenyés úti sportcsarnokban fogadták a baranyaiakat és magabiztos 95-77 (27-14, 22-25, 26-21, 20-17) arányú győzelmet arattak, míg Pécsett egy már megnyert meccset buktak el az utolsó percben 73-71-re (15-22, 24-14, 16-21, 18-14). A paksi csapatban a sérült Goins helyett Taylor került a keretbe. Ma (05.14.) véget ért a párharc.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Beragadt az ASE, a vendégek közeli, távoli találatokkal elléptek nyolc ponttal, az első paksi pontokat Brown szerezte távolról a harmadik perc végén. Nem torpant meg a Pécs, egy újabb tripla után 3-11-nél időt kért az ASE. Pacevicius volt eredményes a palánk alól, majd Kovács Ákos süllyesztett el egy triplát, 8-11-nél a pécsiek kértek időt. Keith közelije után egy pontra csökkent a paksi hátrány, de nem sikerült átvenni a vezetést, büntetőkből és közeli találatokkal őrizték előnyüket a fekete-fehérek. Pacevicius találataival sikerült látótávolságon belül tartani az ellenfelet.

A második felvonásban folytatódott a kemény küzdelem, minden labdáért megharcoltak a játékosok. Az elején még hadilábon állt az ASE a pontszerzéssel, a labdák rendre kijöttek a gyűrűből, az ellenfél viszont szorgosan gyűjtögette a pontokat, a harmadik perc tájékán 19-26-ot mutatott az eredményjelző. Az ötödik percben Brown triplája után 26-29-re alakult az eredmény. Frank szerzett labdát a félpályánál, és dobott egy ziccert, majd Brzoja dobott egy közelit, a hatodik percben először vezetett az Atom. Keith hárompontosával négy pontra hízott az előny, de egy közelivel és egy 2+1-es akcióval visszavette a vezetést a Pécs. Eilingsfeld közelijére már nem érkezett válasz, hazai előnnyel ért véget az első félidő.

Robbantott az ASE, Pacevicius tripla, Keith dupla, Brown hármas és Brzoja közeli, másfél perc eltelte után 45-34-nél időt kértek vendégek. Állandósult a paksi előny, végre ponterősen játszottak piros-kékek, Eilingsfeld triplája majd zsákolása után 57-45-öt mutatott az eredményjelző. Brown ötödik hármasát is elsüllyesztette a pécsi kosárban, Eilingsfeld újra zsákolt, 7.45 perckor időt kértek a vendégek. A hátralévő időt nagyon bealudta a paksi csapat, egy 7-0-s szériával tízen belülre jöttek a fekete-fehérek a harmincadik perc végére.

A negyedik negyed elején bealudt a paksi csapat, egy 6-0-s szériával két pontra feljött a vendég, Taylor egy kettessel és egy hármassal hét pontra növelte az előnyt. Küzdött becsülettel a PVSK a hetedik percben feljött 69-66-ra, azonban Keith kettesével újra nőtt az előny. Nem adta fel a vendégcsapat, minden labdáért meg kellett harcolni, két perccel a vége előtt az egykori paksi, Illés Máté hármasával 71-69-re alakult az állás. Eilingsfeld sülyesztett el egy triplát, de még benne volt, hogy az utolsó másodpercekben visszajön a vendég, Taylor büntetője azonban bebiztosította a győzelmet, és ezzel a bent maradást. A hihetetlen feszültség, ami a játékosokban volt a lefújás után sokféleképpen jött ki, többen a közönséggel együtt ünnepeltek, Eilingsfeld pedig elsírta magát.

Atomerőmű SE – Pécsi-VSK Veolia 75-70 (16-18, 19-16, 27-20, 13-16).
ASE: Frank 2, Brown 15/15, Pajor 2, Keith 17/3, Kovács 3/3, Eilingsfeld 12/6, Pacevicius 12/3, Brzoja 6, Orgona NJ, Taylor 6/3, Kis Raul -, Karosi NJ.

Jan Pavlik: Hiszek a sorsban, és szerintem nekünk meg volt írva, hogy ezt a szezont végig fogjuk szenvedni. Most mindenki kitette szívét- lelkét, óriási gratuláció a játékosoknak. A végére sikerült összekovácsolni a csapatot, mindenki érezte, hogy mi forog kockán.

Kovács Ákos: Óriási kő esett le mindannyiunk szívéről. Nem gondoltam volna, hogy ez lesz a szezon vége. Hatalmas hullámvasút volt ez az egész év. Most megint szorosra sikerült a vége. Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy kitartottak mellettünk, remélem a következő szezonra visszakerül a csapatunk a helyére.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök