Májusi képviselő-testületi döntések

Megtartotta soron következő ülését az önkormányzat képviselő-testülete május 25-én a Városházán. Süli János, az újonnan kinevezett, atomerőművi beruházásért felelős államtitkár a napirendi pontok tárgyalása előtt beszámolt arról, hogy megalakult az új kormány, a miniszterek és az államtitkárok is letették az esküt. Tájékoztatta a képviselőket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az új kormány megalakulása óta is több esetben kiemelte a két új atomerőművi blokk megépítésének fontosságát. A beruházással kapcsolatos feladat a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került, mivel így még erősebb lehet az orosz féllel történő kapcsolattartás. Süli János kiemelte: amennyiben az európai uniós szankciós intézkedések a jövőben sem érintik a nukleáris energetikát, akkor a jelenlegi feltételekkel hajtják végre a projekteket, ha pedig felmerül a szankció lehetősége, akkor szerződésmódosításokkal.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A napirend tárgyalása előtt Barnabás István képviselő (PDF) ismételten a Babits Mihály utca környékén tapasztalható parkolási gondokat vetette fel. Szabó Péter szerint az önkormányzat folyamatosan törekszik a parkolási gondok megoldására, ám újabb parkolók kialakítása a területen már csak a zöldfelület rovására történhet.

Az első napirendi pontban a közbiztonsági beszámolót tárgyalta és fogadta el egyhangúlag a testület. A lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet valamint a szociális és gyermekjóléti ellátásokról és a szociális és gyermekjóléti igazgatásról szóló rendelet módosítását is jóváhagyták a képviselők, majd a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalták, amit 7 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadtak el.

A következőkben a 2022. évi költségvetés módosítását tárgyalták, amelyhez a PDF frakciója három módosító indítványt nyújtott be, összeg és forrás megjelölésével – jelezte hozzászólásában Barnabás István, aki tömbbelső felújításra, Mezősi Árpád a Zöldfa és a Sebestyén utca rekonstrukciójára, Heringes Anita pedig a Paksi Életfa Idősek Otthonában dolgozók béremelésére tett javaslatot. Mindehhez a városüzemeltetéstől, valamint a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt.-től csoportosítanának át forrást. Szabó Péter szerint ez az önkormányzat gazdasági társaságai esetében árbevétel-csökkenéssel és létszámleépítéssel, a PFV Zrt. esetében pedig azonnali felszámolással járna. A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a Paksi Életfa Idősek Otthona esetében az idei év eredeti előirányzatához képest 17 millió forinttal emelték a személyi kiadásokat.

Önkormányzati gazdasági társaságok, valamint a Volánbusz Zrt. beszámolójának elfogadása után a Protheus Holding Zrt. beszámolóját tárgyalta a grémium. A beszámoló megismerése, alaptőke leszállítása, részvénycsomag értékesítésre kijelölése, illetve, ha eredménytelen az értékesítés, a társaság megszüntetése tárgyú javaslatokban kellett döntést hoznia a testületnek. Barnabás István az értékesítés okáról is kérdezte a polgármestert, valamint Szabó Zoltánt, a Zrt. korábbi igazgatóját. Szabó Péter elmondta: a Zrt-nél reményeik szerint plusz beruházások valósulnak meg a jövőben, amelyek az önkormányzat szervezeti keretein már túlmutatnak, ezért szeretnék értékesíteni a holdingot. Ezzel egy csomagban a Paksi Közlekedési Kft. kisebbségi tulajdonrészét is el kívánnák adni a Hunatom Zrt. részére, mivel a vállalat Paks és térsége integrált közlekedésfejlesztését tervezi. Az javaslatokat a testület elfogadta. Ezt követően megválasztották a Paksi Közlekedési Kft. új ügyvezetőjét, Tavi Tamást, a pécsi Tüke Busz Zrt. korábbi igazgatósági tagját, öt év időtartamra.

A településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos Partnerségi véleményekkel kapcsolatban tárgyaltak ezt követően a képviselők. Szabó Péter polgármester előzetesen jelezte, hogy az alvégben, a hatos úttal párhuzamosan tervezett menekülőúttal kapcsolatos módosítást a városi csomag teljes eljárásából kiveszik, és alapos közlekedési tanulmány elkészítését követően, eredményének figyelembevételével veszik fel újra a településrendezési eszközök módosításai közé. Heringes Anita (PDF) üdvözölte a lépést, hiszen, mint mondta, nagyszámú lakossági megkeresés érkezett ez ügyben.

A továbbiakban a képviselők jóváhagyták az egész országra kiterjedő légi mentést végző Medicopter Alapítvány kérelmét, az alapítványt a polgármesteri és alpolgármesteri keret terhére 100 ezer forinttal támogatják.

A következőkben a Paks II. Zrt. Molnár-ároktól az OMV kútig terjedő Duna-parti szakaszra vonatkozó vételi ajánlatát vitatták meg a képviselők. Az önkormányzat a területet 2017 óta szabadidős, rekreációs célra kívánja hasznosítani, a Zrt. ehhez az elképzeléshez illeszkedő beruházást tervez. Az eladásról később dönt a testület, a mostani jóváhagyás előzetes tárgyalás lefolytatásához szükséges.

Zárt ülésen döntöttek elismerések átadásáról. Pongrácz Sándor-kitüntetéssel ismerte el Paks Város Önkormányzata dr. Felföldi Ferenc, a Paksi Gyógyászati Központ belgyógyász, gaszroenterológus szakorvosának munkáját. Deák Ferenc-kitüntetést adományoztak Péterné Iker Ivett Katalinnak, a polgármesteri hivatal osztályvezetőjének. A testület döntése alapján Gyermekeinkért díjban az idén Árokszállási Eszter, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, valamint Klopcsikné Somorjai Mária, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusa részesült.

A képviselő-testületi ülésről bővebb összefoglalót ad a TelePaks televízió a Testületi tudósítások című magazinban pénteken (05.27.) 19.25-től, illetve a tanácskozás teljes terjedelmében visszanézhető a telepaks.net oldalon.