A németek kitelepítésére emlékeznek Dunakömlődön

Megemlékezést tart a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a paksi és dunakömlődi németek kitelepítésének 76. évfordulója alkalmából május 29-én a dunakömlődi kitelepítési emlékműnél. A megemlékezés 10 órakor kezdődik, közreműködik a Roger Schilling Zenekar, majd 11 órakor emlékmisét tartanak a helyi Szent Imre templomban.

A kitelepítési emlékmű, amit a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából avattak fel Dunakömlődön a Kereszt-völgyben 2016-ban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal.
A kitelepítési emlékmű, amit a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából avattak fel Dunakömlődön a Kereszt-völgyben 2016-ban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal archív.

Mint korábban írtunk róla, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja január 19., a dunakömlődiek és paksiak számára azonban 1946. május 28. és 29. fontos dátumok, hiszen ekkor indultak el a vonatok: a dunakömlődi lakosság 98%-át elhurcolták Németországba, az adatok szerint Paksról 15 főt, de mellettük több száz embert említenek úgy a statisztikák, hogy elköltözött, holott többségében az elhurcoltakhoz hasonlóan kidobták őket az otthonukból, elvették a vagyonukat. 1947-ben Paksról és környékéről további 115 főt vittek el.