Road Safety – a biztonság az első

Pakson érhető el május 30. és június 3. között a Road Safety – a biztonság az első elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatási program, amit óvodásoknak és alsó tagozatos általános iskolásoknak szervez a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Szabó Péter, Paks polgármestere és Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

– A HUMDA számára a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztése kiemelt stratégiai terület. Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2030-ra felére csökkenjen a közúti balesetben elhunytak száma, 2050-re pedig senki veszítse életét a közlekedésben. Ezt a célt szeretnénk elérni, aminek érdekében úgy döntöttünk, hogy az edukációt már egészen kis korban kezdjük el – mondta Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója, a program paksi állomásán.

Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter, Paks polgármestere kiemelte, hogy nem lehet a közlekedésbiztonságra nevelést, oktatást eléggé korán kezdeni, és reméli, hogy a gyerekek úgy mennek haza a programról, hogy délután visszajönnek a szüleikkel. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat igyekszik mindent megtenni a biztonságos közlekedés megteremtéséért, ezt szolgálja a kerékpárúthálózat fejlesztése, és az okoszebrák kialakítása a városban.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Road Safety program két részből áll. Elméleti oktatással kezdenek, ahol könnyed, játékos formában veszik át a gyerekekkel az alapismereteket a közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek, majd elektromos kisbiciklikre, rollerekre pattannak, kisautókba ülnek a gyerekek, és az instruktorok segítségével begyakorolják a tanultakat az ideiglenes KRESZ-pályán. A programmal megszólított korosztállyal kettős edukációt érhetnek el, reményeik szerint a gyerekek elvárják majd a szüleiktől, hogy úgy közlekedjenek, ahogy azt ők a programban megtanulták. A szélesebb körű edukációt szolgálja az is, hogy délelőttönként a gyerekek érkeznek szervezett formában az ürgemezei strand parkolójában felállított pályára, délutánonként pedig a családokat várják, akik egy óriás társasjátékon játszhatnak, reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak, a felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatják meg, miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A HUMDA tavaly szeptemberben indította el az edukációs projektet, 2021-ben 13 helyszínen 31 530-an, 2022 elején pedig 7 helyszínen 13 981-en vettek részt az eseményen. A májusban folytatódó programsorozaton újabb tizenkét városba, két fesztiválra és két gyermektáborba látogat el novemberig a HUMDA Road Safety.

A képzés központi eleme a közlekedésbiztonsági ismereteket tartalmazó Útravaló elnevezésű kiadvány. Ez olyan ismereteket ad a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében, és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a tanulók. A szakterületen komoly tudással rendelkező szakemberek hétköznapi tapasztalatokra alapozva állították össze a kiadványt, amelyből a kicsik játékosan, valóban élményszerűen ismerhetik meg a közlekedési alapfogalmakat, a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedést.