Kiírta pályázatát a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány

Két év pandémia miatti kihagyás után, idén ismét meghirdette pályázatát a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány. A részletekről Dávid József, a szervezet kuratóriumának elnöke beszélt ma (06.09.) sajtótájékoztatón.

Mint elmondta az alapítványt harminc esztendővel ezelőtt hozta létre az önkormányzat és a paksi atomerőmű, a cél pedig azóta is változatlan: az anyanyelvi kultúra, a művészet, a tanulmányi munka és a sport területén kimagasló eredményt elérő diákok és a velük foglalkozó felnőttek munkájának elismerése, ösztönzése. A pályázatról szóló történeti visszatekintésben Dávid József azt is felidézte, hogy 2013-ig kevésbé volt szigorú a pályázati kiírás, évente 100-120 pályázat érkezett hozzájuk, és 50-60 díjat osztottak ki önálló díjátadó ünnepségen. – Miután 2014-ben szigorítottunk a kiíráson, csökkent a pályázatok száma, évente 20-30 érkezik elbírálásra, és 10-15 díjat osztunk ki, már nem önálló gálán, hanem az október 23-i városi ünnepség keretében. Mindezzel emeltük az alapítvány díjának rangját, híre pedig a városi ünnepséghez kapcsolva szélesebb rétegekhez eljut – összegzett Dávid József.

Dávid József, a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy pályázni az általános iskola 5. osztályától az első diploma megszerzéséig tartó időszakban lehet, feltétel, hogy a pályázó állandó lakóhelye Paks vagy itt tanul. Pályázni lehet szakmai és tanulmányi teljesítménnyel, amely bizonyítja a pályázó eredményességét, tehetségét. Megyei, regionális és nem központi szervezésű országos tanulmányi versenyen elért első helyezéssel, a központi szervezésű (minisztérium, hatóság, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) országos tanulmányi versenyeken az első tizenöt helyezés valamelyikének elérésével, valamennyi művészeti ágban egyéni és csoportos alkotással, koncerteken, előadásokon, fellépéseken, irodalmi pályázatokon elért eredményekkel, az országos szakszövetségek és a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett versenyeken elért 1-3. helyezéssel (sport kategória esetén). Tanulmányi ösztöndíjra az pályázhat, aki tanulmányai során eddig tartósan kiemelkedő eredményt ért el és a 2022/2023-as tanévben valamelyik hazai felsőfokú intézmény nappali tagozatán utolsó éves hallgató lesz. A pályázó tanulmányi átlagának 4,5 fölött kell lennie a 2021/2022-es tanév mindkét félévében.

Pályázatot írásban, az erre szolgáló űrlapon kell benyújtani, ami a részletes kiírással együtt megtalálható a Paksi Polgármesteri Hivatal polgármesteri titkárságán, vagy letölthető a paks.hu honlapról (ide kattintva is elérhető). A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal titkárságára várja a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány 2022. szeptember 16-án 12 óráig. A sikeresen pályázókat az elbírálást követően értesítik, és meghívót kapnak a díjkiosztó ünnepségre. A pályázat eredményét a város honlapján közzé teszik.