Tradicionális halászlé, aranyérmes sillerborok

Paks idén is képviseltette magát a Vár a megye elnevezésű programon. A Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében ezúttal a váraljai parkerdőbe várták a látogatókat. Megyei érték, azaz Tolnaikum lett 2022-ben a lengyeli kultúra régészeti értéke és Mattioni Eszter művészeti munkássága.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Tolna Megyei Önkormányzat évről évre a Vár a megye programmal kívánja ráirányítani a figyelmet a megye értékeire. 2022-ben 45 település önkormányzata mutatta be értékeit. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke szerint soha nem volt még ekkora az érdeklődés. Az idén Váralján tartott programon hétszázan vettek részt, ami rekord a rendezvény eddigi történetében.

Az ünnepélyes megnyitón Potápi Árpád János is köszöntötte a megjelenteket. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, mindegyik megyei rendezvény kiemelten fontos, hiszen a találkozások fő feladata a közösségek szervezése, erősítése.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Paks küldöttsége aranyérmes paksi sillert és kitűnő paksi halászlevet is felvonultatott a megyenapon. Emellett a Paks Pont által elkészített városi ajándékokat, kitűzőket, tollakat, a borokhoz pedig Sárgödör téri mintával ellátott „cseppőröket” is kínáltak az érdeklődőknek. Szabó Péter polgármester elmondta, a paksi Települési Értéktár Bizottság 47 helyi értéket tart számon. Közülük 46-ot emelt már a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek, azaz a Tolnaikumok sorába.

A Vár a megye programon hirdetik ki hagyományosan a megyei értékké nyilvánított helyi értékeket. 2022-ben a lengyeli kultúra régészeti értéke és Mattioni Eszter művészeti munkássága lett Tolnaikum. Kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenységéért Érték díjat kapott a Völgységi Értéktár bizottság. A nemzeti értékek megismertetéséért, népszerűsítéséért végzett munkájáért a dunaföldvári Magyar László Gimnázium szintén ezzel a díjjal gazdagodott. A rendezvény végén hirdették ki a vetélkedők eredményeit: a legszebb stand címet Kismányok kapta, a Minden ízében Tolna megye című főzőversenyt pedig Szekszárd Város Önkormányzata nyerte el gombás vadragujával.