Középpontban a településrendezési eszközök

Nyolc napirendi pontot tárgyalt Paks képviselő-testülete rendkívüli ülésen. A grémium az első témák között településrendezési eszközöket módosított. Erre egyebek mellett egy naperőmű-építést végző cég kérelme miatt volt szükség, a Vörösmalomnál ugyanis új fejlesztés valósul meg a jövőben. Szabó Péter polgármester szerint nem volt kérdés, hogy támogatják a megújuló energiák rendszerének bővítését, egyhangúlag elfogadták a módosítást. A leendő új naperőmű a változás értelmében nem mezőgazdasági területre, hanem kiemelt fejlesztési területre épül majd.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A főutca felújításának tervezése kapcsán szintén szükség volt a településrendezési eszközök módosítására, így az úgynevezett Városi csomag – Teljes eljárás is napirendre került. A módosításról azért kellett dönteni, mert a Szent István tér helyett a Szentháromság tér és a Deák Ferenc utca kereszteződésében segíti majd a közlekedést egy körforgalom a jövőben.

A képviselők határoztak az elkerülő utakhoz kapcsolódó pótkisajátításról és a PIP Nonprofit Kft. kérelméről. Ezen témakörök mind a településrendezési eszközök módosításával jártak.

Jelenleg is készül Paks fenntartható városfejlesztési stratégiája. Mint ismert, ez a dokumentum lesz az alapja a város európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztéseinek 2021 és 2027 között. A stratégiáról szintén tárgyalt a grémium. A tájékoztatót kilenc igennel, egyhangúlag fogadtak el a képviselők.

Alapítványi támogatás is napirenden szerepelt. A paksi floorballosok az elmúlt húsz évben harminc országos diákolimpiai döntőt és három országos utánpótlás-bajnokságot nyertek. Az aranyérmeken kívül számos második és harmadik helyet szereztek meg. Az eredmények a tudás mellett köszönhetőek annak is, hogy adottak voltak a megfelelő körülmények. Az edzéseken használt palánkot a tulajdonos értékesíti, és az eddigi sikeres kapcsolatra hivatkozva, kedvezményt ad a Paksi Deák Ferenc Általános Iskolának. Az intézmény a jelenlegi oktatási struktúrában iskolaként nem tudja megvásárolni, ezért a Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítvány tenné meg. A grémium az edzésekhez és a mérkőzésekhez szükséges floorballpalánk beszerzéséhez 500 ezer forint támogatást szavazott meg az alapítványnak a polgármesteri-alpolgármesteri keret terhére.