Palkovics László: a Kormány elkötelezett az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása iránt

A Kormány elkötelezett az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása iránt – jelentette ki dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pekárik Gézával, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával közösen tartottak a Tájékoztató és Látogató Központban június 24-én.

A képen (b.-j.): dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter, Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A miniszter arról is beszélt, hogy az egy éve kezdődött energiaár-robbanás is gondot okozott a magyar gazdaságnak, ezt tetézte az orosz-ukrán konfliktus. Az események rámutattak arra, melyek azok a lépések, amelyeket Magyarországnak meg kell tennie annak érdekében, hogy az energiaellátást fenntartsa. Palkovics László hozzátette, hogy az európai zöld megállapodás (Green Deal) szerint 2050-re az országnak karbonsemlegesnek kell lennie, ennek egyik jellemzője az elektromos energiára építkezés. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a high-tech vállalatok, az elektromos közlekedés, a gépipar energiaigénye magas. Emellett Magyarországon jelentősen nő a fotovoltaikus kapacitás, ennek az energiának a tárolását és kompenzálását is meg kell oldani. Ennek egyik legjelentősebb módja az atomenergia további használata. Palkovics László kiemelte, hogy Paks II építése továbbra is támogatott a kormány részéről, viszont a Paks II. által a jövőben előállított energia sem lesz elég ahhoz, hogy a függetlenséget és a megnövekedett energiaigényt ki tudja elégíteni. Ezért tárgyaltak Pekárik Géza vezérigazgatóval a Paks I. üzemidő-hosszabbításának feltételeiről, lehetőségeiről. A miniszter közölte: az üzemidő-hosszabbítás mellett olyan beruházásokat is terveznek, amelyek a paksi atomerőmű hatásfokának növeléséhez és az energiatárolás területén új megoldásokhoz – például akkumulátortelep létrehozásához – vezetnek. Meggyőződött a tárgyaláson arról, hogy az üzemidő-hosszabbítás minden feltétele adott, 10 és 20 év közötti hosszabbításról lehet szó. Nem látnak olyan műszaki problémát, amely lényegesen befolyásolná ezt. Palkovics László hozzátette: bízik abban, hogy Brüsszelben újra tudják tárgyalni a hosszabbítás feltételrendszerét.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy műszaki, gazdasági, jogi és oktatási munkacsoport alakul a hosszabbítás előkészítésére. Palkovics László arra kérte az atomerőmű vezérigazgatóját, hogy két héten belül készítsék el a projektindító dokumentációt, amely azt követően a kormány elé kerülhet. Teljes transzparencia mellett zajlik majd a folyamat, a projekt minden elemét a teljes nyilvánosság előtt kívánják végrehajtani, tette hozzá. A miniszter szerint a Paks I. és a Paks II. projekt szinkronizálása nagyon fontos, hiszen ugyanarra az energiaigényre – Duna vize, munkaerő – számítanak.

Pekárik Géza azt mondta, hogy nagy feladatot kaptak a minisztertől, amelynek nagyon örülnek, mivel az üzemidő-hosszabbítás óriási lehetőség az atomerőmű kollektívája és a régió számára is. Hozzátette, hogy bár a külső körülmények alakulása miatt következett be ez a feladatmeghatározás, az eltelt negyven év elismerése is, az eredményeké, amiket a munkatársak az erőmű működtetése terén elértek.