Palkovics László: az atomenergiára nagy szüksége van az országnak

Az energiafüggetlenségünk megteremtése és a fogyasztói árak csökkentése miatt az atomenergiára nagy szüksége van az országnak – mondta a technológiai és ipari miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában szerda este. Palkovics László kiemelte, hosszú távú céljaik között szerepel a magyar lakosság olcsóbb, klímabarát energiával való ellátása, hazánk energiafüggetlenségére való törekvés.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter az InfoRádió szerda esti műsorában elmondta: elsődleges feladat, hogy a magyar ipar és gazdaság technológiai oldalról tudjon működni, ami a négypilléres rendszer központosításával hatékonyabb lesz: egy körforgásos rendszerben kapcsolódik össze a magyar gazdaságban az ipar, a közlekedés, a környezetbarát hulladékfeldolgozás és az energetika.

– Minden irányból tudunk gázt vagy áramot szállítani – emelte ki Palkovics László, hozzáfűzve, hogy a szomszédos országokkal való hatékony és gyors szállítmányozási összeköttetést az elmúlt 12 évben kiépítették. – Az energiafüggetlenségünk megteremtése és a fogyasztói árak csökkentése miatt az atomenergiára nagy szüksége van az országnak, emiatt is nyújtjuk be a parlamentben július 11-én azt az előterjesztésünket, amely Paks I. 2031-es meghosszabbítását indítványozza – emelte ki.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Hozzátette: a Paks II. beruházás leállításának nincs semmilyen megalapozott indoka. A tárgyalások ugyan piaci alapon zajlanak, ami alapján még mindig a Rosszatom tűnik a legmegfelelőbb kivitelezőnek, de például francia partnerekkel is felvették a kapcsolatot.

A miniszter hazánk környezetvédelmi vállalásairól szólva elmondta, hogy az Európai Unió felé is vállalt kötelezettség, a klímacélok 2035-ös megvalósításának része a lakossági hulladék 65 százalékának újra hasznosítása.

A közlekedésre térve Palkovics László kiemelte, hogy a MÁV és a Volán összevonásával a távolsági közlekedés optimalizálása, költséghatékonyabbá tétele a cél. – A jobb kihasználtság mellett megfizethető, gyors és kényelmes szolgáltatást akartunk kialakítani – részletezte.