Újabb fontos engedélyt adott ki a hatóság a Paks II. projekt számára

Kiadta az Országos Atomenergia Hivatal az olvadékcsapda gyártási engedélyét. Minderről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be Facebook-oldalán. A tárcavezető Isztambulban van, hogy a projekt felgyorsításáról egyeztessen a Roszatom vezérigazgatójával.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy egy atomerőmű építéséhez nagyon sok engedélyre van szükség. Ezek közül egy rendkívül fontosat kapott meg a projekt az Országos Atomenergia Hivataltól, ami egy újabb fontos mérföldkő az építkezés megkezdése előtt.

– Ez az engedély nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag az egyik legfontosabb, de mondhatnám, hogy a legfontosabb engedély. Az olvadékcsapda egy rendkívül fontos alkotóeleme egy nukleáris erőműnek, a reaktortartály alatt helyezkedik el, és a feladata az, hogy egy esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset esetén, amikor maga a reaktortartály is megsérül, felfogja az onnan kiáramló olvadékot, és ezáltal megelőzze a környezetre, egészségre káros anyagok kibocsátását a természetbe – részletezte a miniszter.

Forrás: paks2.hu

Hozzátette, hogy az olvadékcsapda a hosszú gyártási idejű berendezések közé tartozik, éppen ezért fontos, hogy időben megkapja a projekt az engedélyt, és a hosszú gyártási fázis ne késleltesse az atomerőmű kereskedelmi üzembe lépését. Kiemelte, hogy ez tehát egy újabb fontos előrelépés az atomerőmű építési munkáinak elkezdéséhez.

Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy az Ukrajnában zajló háború és a geopolitikai változások komoly energiaellátási kihívásokat okoznak Európában, de gyakorlatilag az egész világon. – Világos, hogy az elkövetkezendő években azok az országok érezhetik majd magukat biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben elő tudják állítani a maguk által használt energiát. Ebből a szempontból a paksi atomerőműnek kulcsfontossága van. Minél előbb meg tudjuk építeni a paksi atomerőmű két új reaktorblokkját, annál előbb lesz még stabilabb, még biztosabb az energiaellátásunk, és annál előbb tudjuk függetleníteni magunkat a világ energiapiacának elképesztő zavaraitól, és attól a szélsőséges áringadozástól, amely az elmúlt hónapokban jellemző volt, és az elkövetkező években is valószínűleg jellemző lesz – fejtette ki Szijjártó Péter. Azt mondta, hogy a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése lehetővé teszi, hogy hosszú távon is megőrizzék a rezsicsökkentés eredményeit.

A külgazdasági és külügyminiszer arra is kitért, hogy arról tárgyal a Roszatom vezérigazgatójával pénteken, hogy milyen gyorsító döntések szükségesek ahhoz, a jövő év őszén lekerülhessenek a földbe az első betonelemek, és így 2030-ra el tudjon kezdeni üzemelni a paksi atomerőmű két új reaktorblokkja.