Elégedetten távozott a zsűri

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Idén 349 település, köztük Paks nevezett a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, hogy megmutassa az ország nyilvánosságának és szakmai szervezetek képviselőinek köztereit. Paksra két zsűritag érkezett július 14-én, akik Szántó Zoltán alpolgármesterrel, Klézl Terézia főkertésszel, Domonkos Tamással, a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatójával, Seregély Erzsébettel, a Zrt. részlegvezetőjével,  valamint az önkormányzat szakembereivel együtt megtekintették a város köztereit. Egyebek között a Gárdonyi-kilátót, Lussoniumot, a Sárgödör teret, az Atom teret, az Ürgemezőt, valamint az Erzsébet Nagy Szálloda környékét járták körbe.

Szántó Zoltán kiemelte, az önkormányzat arra törekszik, hogy a város ne csak zöld, hanem klímabarát is legyen, ezt szolgálják egyebek között az energiamegtakarítást célzó pályázatok és az elektromos helyi tömegközlekedés. Dr. Csemez Attila egyetemi tanár tizenhat éve zsűrizi a versenyben részt vevő településeket. Kiemelte, hogy Paks jellegzetes, gömbkoronájú kőris karakterrel rendelkezik, az utcák többsége rendkívül rendezett. Kellemesnek találta a Sárgödör teret, amelyhez hasonlóval még nem találkozott, elnyerték tetszését a fásított terek, közparkok és az Ürgemező is.

A közel száz zsűritag közül Megyesi Éva érkezett még Paksra, aki eddig csak átutazóban járt itt. Szembetűnőnek találta az egynyári kiültetést a magyar nemesítésű virágfajtákkal, amelyek nagyon jól mutatnak a városban. Érdekességként említette a lussoniumi rendezvényeket és a levendulanapot. A zsűritagok elégedetten távoztak Paksról. Az, hogy az általuk adott pontszám elég lesz-e ahhoz, hogy megismétlődjön a 2001-es siker, amikor a városok kategóriájában az első helyet szerezte meg Paks a Virágos Magyarország versenyen, ősszel, az ünnepélyes eredményhirdetésen derül majd ki.