Biztonságosabbá tennék az úttesten való átkelést

Sebességmérő berendezésekkel növelheti a közlekedésbiztonságot Paks Város Önkormányzata Gyapán. A településrészen régóta gondot okoz a buszmegállóhoz való biztonságos eljutás a nagy forgalom miatt. A lehetőségekről szakértők egyeztettek.

A Paksi Rendőrkapitányság a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival és az önkormányzat illetékeseivel együtt kezdeményezett találkozót Gyapa egyik buszmegállójába. A helyszínre nem véletlenül esett a választás, a reggeli, valamint a délutáni órákban ugyanis a nagy forgalom miatt nehézkes, esetenként veszélyes az átkelés az úttesten.

Heizler Zoltán településrészi képviselő szerint megközelítőleg 100-120 család él Gyapán. A forgalmas úttesten való átkelés pedig körülbelül 50-70 gyermeket érint. Naponta utaznak a diákok iskolába Paksra, így reggel és délután át kell menniük az úttesten. Ebben az időszakban van a legnagyobb forgalom, ezért valamilyen módon csillapítanák az autósok sebességét.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Számos ötlet felmerült az egyeztetésen. Mivel gyalogátkelő kialakítására itt nincs lehetőség, ezért más forgalomlassító eszközben gondolkodtak a szakemberek. Spiesz József, a külső városrészek településrészi önkormányzatának vezetője elmondta, azzal lenne a leginkább elégedett, ha a szülőknek nem kellene félteniük a gyermekeket. A találkozón igyekeztek a legjobb megoldást megtalálni.

Az egyeztetésen részt vett Szabó Péter, Paks polgármestere is. Elmondta, hogy a jövőben bármilyen forgalomcsillapító eszköz beszerzését támogatni fogja az önkormányzat. A városvezető példaként említette az úgynevezett traffipax boxot, amit a település végeinél lévő buszmegállók elé szerelnének fel. A berendezés méri a járművek sebességét, így egy-egy ilyen gép arra készteti majd a gyorshajtókat, hogy lassítsanak. Szabó Péter hangsúlyozta, nem lehet anyagi akadálya a közlekedésbiztonság növelésének.