Új intelligens gyalogátkelő készült el Pakson

Két ütemben kívánja tovább növelni a közlekedésbiztonságot Paks Város Önkormányzata okos-gyalogátkelők kiépítésével. A jövőben összesen nyolc keresztez majd forgalmasabb utakat.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Biztonságosan sétálhatnak át a gyalogosok az új zebrán a Szentháromság téren. A felfestés már korábban elkészült, most LED-ekkel és érzékelőkkel bővült az átkelő. Hamarosan élesítik a rendszert, így a fények villogni fognak, amikor gyalogos közelít a zebrához, amelynek közelében iskola van.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Nagyon régóta várták már egy zebra kialakítását a Paksi Bezerédj Általános Iskola szomszédságában, mondta az intézményvezető-helyettes. Juhász Andrea hozzátette, hogy a tanév teljes időszakában hatalmas a forgalom reggel fél nyolc környékén és a délutáni órákban. Mint fogalmazott, az iskola munkatársai nagyon örülnek, hogy elkészült az okoszebra.

Paks polgármestere azt mondta, a legfőbb cél az volt, hogy javuljon a közlekedésbiztonság. Szabó Péter sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a jövőben további hat okoszebra épül, forgalmas helyeken, nevelési-oktatási intézmények környezetében.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A városvezető úgy tájékoztatott, hogy hamarosan elkezdődik az új tanév, addigra működni fognak az okoszebrák. Az első ütemben a Gesztenyés utca–Kandó Kálmán utca kereszteződésénél a Paksi Benedek Elek Óvoda Mesevár tagóvodája előtt, a Kishegyi úton az Árnyas és Fenyves utcák között a Paksi Benedek Elek Óvoda Kishegyi úti tagóvodájánál, valamint a Táncsics utcán a Paksi Gyógyászati Központ szomszédságában készülnek még intelligens-gyalogátkelők.

A második ütem is szinte már készen áll a rajtra. Okoszebra-kiépítési munkálatok kezdődnek hamarosan a Tolnai út és Liget utca kereszteződésében, a Dózsa György úton a Paksi Vak Bottyán Gimnázium előtt, valamint a Paksi Rendőrkapitányság és a városháza között. Az első okoszebrát idén márciusban adták át a Gagarin utcában, az Atom teret és a II. Rákóczi Ferenc általános iskolát összekötő gyalogos-átkelőhely lett okoszebra.

Szabó Péter elmondta, a főutca felújításának tervezése jelenleg is folyamatban van. Mint ismert, a Kereszt utcától a 6-os út becsatlakozásáig tartó szakaszon minden gyalogátkelőhelyet okoszebrává alakítanak majd. Egy kimutatás szerint, ahol villogófényes átkelőt építettek ki, ott 43-ról 76 százalékra növekedett az autósok megállási hajlandósága.