Német fordulat: tovább működtetik az atomerőműveket

A Wall Street Journal kedd kora esti információira hivatkozva azt írja a porfolio.hu, hogy Németország mégsem állítja le megmaradt atomerőműveit az év végén. A lap kiemeli, hogy ez hatalmas fordulatként értékelhető.

Az Isar atomerőmű Essenbachban.

A fokozódó energiaválság, a téli gázellátási kockázatok már hetek óta a németországi közbeszéd egyik fő témájává emelték azt a kérdést, hogy vajon tényleg ragaszkodni kell-e ahhoz a két évtizede rögzített stratégiához, hogy meg kell szabadulni a nukleáris energiától és az utolsó három még megmaradt atomerőművet tényleg be kell-e zárni idén év végén.

Tavaly az év utolsó napján a brokdorfi, grohndei és gundremmingeni reaktort állították le, és az volt a terv, hogy idén év végén az Isar 2, az Emsland és a Neckarwestheim II erőműveket is leállítják. Ez a hat reaktor tavaly a teljes német áramtermelés mintegy 12%-át tette ki. A német energiamixben tavaly a megújulók mintegy 41%-ot tettek ki, a szénalapú erőművek 28%-ot (többet újra kellett indítani az elszabadult energiaárak és a megugró energiaigény miatt), a gázalapúak pedig 15%-ot.

A portál emlékeztet rá, hogy az elmúlt hetekben volt olyan német közvélemény-kutatás, amely azt hozta ki, hogy az emberek döntő többsége, 80%-a támogatná a még megmaradt három németországi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, hogy a téli feszült gázpiaci helyzetet, ami az áramárakat is az egekbe tolta, enyhíteni lehessen valamelyest.

Az amerikai lapnak három német kormányzati forrás név nélkül jelezte, hogy dolgoznak a három megmaradt németországi atomerőmű üzemben tartásán. Mint írják, a formális döntéstől még több hétre vagyunk, addig el kell készülnie annak az elemzésnek, ami a téli németországi energiaszükségletet és a várható kínálatot mutatja be. Az viszont gyakorlatilag eldöntött, hogy a három atomerőművel egyelőre még mindenképpen számol a német kormány. Amint ezt majd formálisan is bejelentik és elfogadja a kormány, várhatóan a parlamentnek is áldását kell adni rá.

A fenti hír – igaz komoly energiaválság előszele mellett született, mégis – óriási fordulatnak mondható egy olyan országban, amelyben évtizedek óta atomellenes a hangulat és törvénybe iktatott menetrend van (volt) Fukusima után arról, hogy az összes reaktor legkésőbb 2022 végére le kell állítani – összegzi a portfolio.hu. A jelek szerint ennek az utolsó lépcsőfoka nem történik meg egy olyan koalíciós kormány működése mellett, amelyben a zöldek vezetik a gazdasági és az energetikai tárcát, és régóta hangosan ígérték, hogy 2022 végéig meg fog történni a nukleáris energia kivezetése a német energiamixból.