Elkezdődött a talajkitermelés az ötös blokk területén

Az ötös blokk területén a talajmunkák 2022. augusztus 26-án indultak. A Duna Aszfalt Zrt. -5 méterig kezdte meg a talajkitermelést – olvasható a paks2.hu honlapon.

Fotó: Paks II. Zrt.

A paksi atomerőmű ötös blokkjának területén, összhangban az építés kapcsán elfogadott organizációs tervvel, a szükséges engedély birtokában a Duna Aszfalt Zrt. 2022. augusztus 26-án megkezdte a -5 méterig terjedő talajkiemelést.

A talajkiemelésre a talajvízszint feletti rétegig kerül sor. Az 5. blokk építéséhez szükséges úgynevezett talajszilárdítás erről a szintről zavartalanul, tehát „száraz” munkagödörben végezhető. A munkagödör további mélyítésére az erre vonatkozó engedély megszerzését követően, a talajszilárdítás, illetve az 5. és 6. blokk területét körülzáró, a talajvíz kizárását biztosító résfal elkészítése után kerülhet sor.

A hatóság az engedélyt a résfal építésére 2022. május 16-án, a talajszilárdítás elvégzésére pedig 2022. június 10-én adta ki, a munka előkészítése folyamatban van – tájékoztatott honlapján a Paks II. Zrt.