Falfestmény díszíti a támfalat

Lehet magával ragadó egy támfal? A Paksi Napsugár Óvoda dunakömlődi tagóvodájának udvarán lévő építmény a válasz: igen. Az egy esztendővel ezelőtt emelt támfalat ugyanis mára meseszép falfestmény díszíti.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az alkotás átadásán Szabó Péter, Paks polgármestere felidézte, hogy az intézmény udvarának hátsó részét omlásveszély miatt nem használhatták. Tavaly támfalat építtettek a területre, a bruttó 35 millió forintos beruházáshoz 13 millió forintot pályázati úton biztosított a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A támfal megépítésével megoldódott az említett probléma, az udvart teljes egészében visszakapta a tagóvoda. Mostanra pedig a szürke felületet csodálatos falfestmény díszíti.

Az ötletgazda Molnár Adrienn, a Paksi Napsugár Óvoda intézményvezetője volt, aki elmondta, hogy a színek vidámságot hoztak az udvarra, a gyerekek szívesen játszanak a falfestmény közelében, beépítik a játékukba. A koncepció az volt, hogy Paks és Dunakömlőd tájai, jellegzetességei jelenjenek meg a felületen. Ezért kapott helyet a képfolyamon az Ürgemezőre utaló ürge, megjelenik a helyi állatvilág, Dunakömlőd jellegzetessége, a Lussonium római kori romkert és az Imsósi erdő is. A falfestmény színei balról jobbra haladva az évszakokat szimbolizálják.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Spiesz József önkormányzati képviselő úgy tájékoztatott, hogy az idei részönkormányzati keret terhére rendelték meg a munkát. Előzetesen lehálózták és glettelték a falfelületet, ami lösz alapszínt kapott, erre festették fel a képet.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Péter szavaival élve a minőség garantált volt, hiszen az alkotók nem mások voltak, mint a dunaújvárosi InkSane Colors formáció tagjai, akiknek munkája már ismert Pakson. Ők festették a KRESZ-parkban az aszfaltpálya melletti falfelületre A Pál utcai fiúk falfestményt, amelyet a Paks várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából szervezett Város hete programsorozat keretében adtak át 2019 májusában.

TelePaks Híradó: