Aranyak, ezüst, bronz – sok jó helyezés a kajak-kenusoknál

A kajak-kenu síkvízi szakágban augusztus 3. és 7. között rendezték az ICF Felnőtt Gyorsasági és Parakenu Világbajnokságot a kanadai Hamiltonban. Bő két héttel később, az ECA Felnőtt és Parakenu Európa-bajnokságra került sor Münchenben, majd Szegeden augusztus 31-től szeptember 4-ig az ifjúsági és U23-as világbajnokságra. Mind a három versenyen indultak paksi versenyzők. Az eredményekről Bedecs Ferencet, az ASE kajak-kenu szakosztályának vezetőjét kérdeztük.

– Pupp Noémi, Kollár Kristóf és Hodován Dávid indultak a felnőtt világbajnokságon. Elégedett vagy az eredményeikkel?

– Noémi egész évben jó formában volt, a válogatón K1 500 méteren második helyen végzett, így került be a négyes hajóba. A világbajnokságon egy számban indult, 500 négyesben ahol a hatodik helyen végeztek. Nagyon erős volt a mezőny, egyre több ország jelenik meg, nő a konkurencia, példaként említeném a mexikói női kajak négyest, nem is emlékszem rá, hogy valaha lettek volna. Noéminek a felnőtt mezőnyben ez volt az első olimpiai számos szereplése, ez mindenképpen fontos. A férfi kenu négyesen látszott, hogy még nagyon „friss”, nem volt idejük összeszokni, így Kollár Kristófék negyedik helye nagyon jó eredmény. Tulajdonképpen a szegedi U23-as világbajnokságra álltak össze. Azt látni kell, hogy mind a két négyes hajó nagyon fiatal összetételű volt, huszonegy-két évesek alkották, Noémi volt a legidősebb a maga 24 évével. Ha így nézzük az elért eredményeket, akkor a jövőre nézve nagyon bíztatóak. És azért az óriási dolog, hogy a tavalyi év után ismét ott tudtak lenni a felnőtt világbajnokságon. Egy ilyen eseményen a légkör egészen más, ott vannak a legendák, akiket idáig a gyerekek esetleg csak a tévében láttak. Hodován Dávid hetedik lett párban Kiss Balázzsal C2 1000 méteren. Egy kicsit eltaktikázták az előfutamot, jobb pályára is kerülhettek volna a döntőben.

– Nem sok idő maradt pihenésre a vébé után, két versenyzőtök is indult Münchenben a felnőtt Európa-bajnokságon. Hogy értékeled az eredményeket?

– Pupp Noémi két számban, egyesben és párosban is rajthoz állt. Új párjával, Fojt Sárával K2 500 méteren indultak, és futamról futamra látszott, ahogy fejlődnek. Olimpiai számban szereztek negyedik helyet, ami szenzációs eredmény, a lányok is nagyon örültek neki. Ez meglátszott a másnapi K1 1000 méteren, mert Noémi ott már felszabadultan, jókedvűen versenyzett, és meg is lett az első hely, ami eddigi pályafutásának legszebb eredménye. Hodován Dávid Korisánszky Dáviddal ment 200 párost, a felnőtt vébén még Kiss Balázs volt a párja. Törtük a fejünket, hogy bevállalja-e az Eb-t, vagy inkább induljon az U23- as világbajnokságon, mivel a válogatási elvek alapján a két verseny kizárta egymást. Csak az indulhatott mindkét eseményen, aki mind a kétszer olimpiai számban versenyzett. Végül a felnőtt Európa-bajnokság mellett döntöttünk. Nagy kihívás volt számára, mivel más párral, más távon indult, és Korisánszkyval gyakorlatilag két hetet tudtak együtt készülni. Kiss Balázs 500 méteren egyesben indult, ezért kellett új párt keresni. Ennek ellenére a táv háromnegyedéig jól tartották magukat, végül a hatodik helyen értek célba, fél másodperccel maradtak le a dobogóról.

– Hazai rendezésű utánpótlás világbajnokságon mindig nagyok az elvárások. Elégedett vagy?

– Nagyon jól szerepeltünk! Amúgy nagyon erős volt az egész világbajnokság, 65 országból 1200-1300 versenyző jött. Nagyon nagy volt a tét, ifi vébén utoljára öt évvel ezelőtt nyert aranyérmet magyar hajó kenuban. Juhász István párosban indult a szegedi Molnár Csanáddal, a válogatón a regnáló Európa-bajnokokat kellett megverniük, hogy itt indulhassanak. A vébén 500 méter és 1000 méter párosban is az első helyen végeztek, nagyon érett versenyzéssel. Profiként csinálták végig az egész világbajnokságot. Az U23-as korosztályban Vajda Bence K2 1000 méteren indult Szántói Szabó Tamással. Bence az év elején hullámvölgyben volt, rengeteget dolgozott, mindent megcsinált, amit az edzők kértek tőle, de valahogy nem úgy ment a kajak alatta. A világbajnokságon végül minden összeállt. Már az előfutamban is látszott, hogy nagyon jó formában vannak, a döntőben pedig szenzációs versenyzéssel az elejétől a végéig uralták a mezőnyt, és megnyerték az aranyérmet. Kollár Kristóf három számban indult. C2 500 méteren – ami olimpiai szám – Slihoczki Ádámmal álltak rajthoz, és meggyőző versenyzéssel jutottak a döntőbe, ahol végig dobogós helyen haladtak, végül az ötödik helyen értek célba. Hozzá kell tenni, hogy nagyon szoros volt a befutó, 1,6 másodperccel előttük ért be az aranyérmes, a dobogótól pedig csak pár tizedmásodperccel maradtak le. Az U23-as mezőnyben már elég komoly átfedések vannak a felnőtt mezőnnyel, a magyar C4-es hajó 500 méteren ugyanaz az összetételű volt, mint a felnőtt vébén. Ott negyedikek lettek, itt majdnem sikerült megnyerni az aranyat, Kristófék 26 század másodperccel maradtak le a spanyol hajó mögött. Egy gyönyörű ezüstnek azért örülhetünk, amit nagyon megérdemeltek. Az utolsó nap még 5000 méteren, egyesben is indult a paksi versenyző, ahol érett, taktikus versenyzéssel és nagy rutinnal, maratonversenyek tapasztalatával a háta mögött nyert bronzérmet. Elmondható, hogy mind a három világverseny sikeres volt, az utánpótlás különösen, és minden várakozásunkat felülmúlta. Síkvízi szakágban van öt olyan versenyzőnk, aki már tett le valamit az asztalra. És nagyon fiatalok!

Fotó: magánarchívum