Megkezdődött az új blokkok területén a talajelőkészítés

A Paks II. Zrt. az elmúlt hetekben számos kulcsengedélyt, köztük a létesítési engedélyt is megszerezte, a területen pedig megkezdődött az alapozáshoz szükséges talajelőkészítő munka.

Fotó: Paks II. Zrt.

Teherautók, dózerek, kotró- és más munkagépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű épületeitől északra, az új blokkok számára kijelölt területen. A szükséges engedélyek birtokában megkezdődött a terület előkészítése az alapozáshoz. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a szakma munkagödör-ásás néven emlegeti azt a munkafolyamatot, amely során kiemelik a talajt bizonyos mélységben csakúgy, mint egy családi háznál, hogy előkészítsék az alapozást.

Az első szakaszban eltávolítják a talaj felső, úgynevezett termőrétegét az 5. és 6. blokk területén, majd az 5. blokk területén „ásnak le” olyan mélységig (5 méter), hogy a munkagödör víztelenítésére még ne legyen szükség. Az így létrejövő munkagödörből végzik el a résfal építését és az 5. blokki területen a talajszilárdítást. A munkagödör végleges kialakítása a blokkok területén egy újabb hatósági engedélyezési eljárást követően, az OAH engedélye alapján folytatható.

Az 5 m-es munkagödör kialakítása után történik majd meg a talajszilárdítás egy esetleges talajfolyósodás megakadályozására, illetve a talaj teherhordó képességének javítására. Ennek tesztjét elvégezték, s az eredmények ismeretében az Országos Atomenergia Hivatal június 10-én kiadta az engedélyt a munka elvégzésére.

A napokban a résfalteszt is elkezdődött azzal a céllal, hogy értékelni lehessen a tervezett megoldás megfelelőségét, hatását. Mint Mittler István elmondta, minimalizálni kell a munkagödörbe beáramló talajvíz mennyiségét, a résfal erre szolgál. Emellett biztonsági szerepe is lesz: feladata, hogy az 5. és 6. blokk kivitelezése nyomán a Paksi Atomerőmű meglévő szerkezetei alatt a talajvízszint-változás minimális legyen, ezzel biztosítva az atomerőmű épületeinek, építményeinek biztonságát.

A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy megkapták az engedélyt a reaktortartály és a szintén biztonsági funkciót betöltő olvadékcsapda gyártására is. Ez utóbbi gyártása augusztus végén meg is kezdődött Oroszországban.

Mittler István emlékeztetett rá, hogy a társaság számos kulcsfontosságú engedélyt szerzett meg a nyár folyamán. Kiemelte, hogy a hatóság kiadta a létesítési engedélyt, ami azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel.

(X)