Szijjártó Péter: az energiaválság világossá tette, hogy Európának szüksége van atomenergiára

Európában mára minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, amely helyzetben minden korábbinál világosabb, hogy szükség van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn (09.12.) Prágában. A minisztérium MTI által is idézett közleménye szerint a tárcavezető a 7. Prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia ne essen semmifajta korlátozás alá a szankciók miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala/korábbi felvétel

– A nukleáris beruházások lassítása és akadályozása gyakorlatilag az európai országok szuverenitásának sérelmével jár. A szuverenitás egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Magyarországon ebből a szempontból a nukleáris energia és a paksi beruházás kulcsfontosságú, így azok az intézmények, bankok vagy hatóságok amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán mára Európában minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, alapvetően kérdőjeleződött meg a kontinens országainak ellátásbiztonsága. Az okok között említette egyebek között azt, hogy a zöld átmenet szakmai ügy helyett politikai trenddé vált, valamint atomellenes megközelítés alakult ki a kontinensen a fukusimai katasztrófát követően. A miniszter rámutatott, hogy az energia terén gyakorlatilag megszűntek a piaci körülmények Európában, így azok az országok járnak jól és lesznek biztonságban, amelyek elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát.

Szavai szerint ez tovább növeli az atomenergia jelentőségét, miután az függetlenebbé teszi az országokat a nemzetközi energiaárak „teljesen észszerűtlen alakulásától”, ezért Magyarország is arra törekszik, hogy mielőbb meg tudja növelni a paksi atomerőmű kapacitását. Mint fogalmazott, az atomenergia biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán élőben közvetített beszédében arra is kitért, hogy az atomenergia-felhasználás tekintetében 40 év a kapcsolódó tudományos területen pedig még ennél is több tapasztalattal rendelkezünk.

– Ennek tükrében tapasztalatból mondhatjuk azt, hogy nincs olyan zöld megoldás, amely helyettesíteni tudja az atomenergiát, amely nélkül lehetetlen megfelelő mennyiségű energiát biztosítani. Kitért arra is, hogy a paksi atomerőmű négy blokkjának megépítése a 20. század legnagyobb beruházása volt, ugyanez a 21. században a Paks II. beruházás. Emlékeztetett arra, hogy az előkészítésben kulcsszerepet kapott a biztonság és a környezetvédelem, nemzetközi színtéren is igazolást nyert, hogy a projekt megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak és a legjobb gyakorlatnak. Elmondta, hogy a fővállalkozó Roszatom konszern a legmagasabb minőséget képviseli, alvállalkozóként pedig amerikai, francia, német nagyvállalatok is bekapcsolódtak a projektbe.

– A két új blokk 2400 MW energiát állít majd elő, a termelési kapacitások jelentősen növekednek – összegzett. Az aktualitásokat illetően kitért arra, hogy a létesítési engedélyt kiadta a nukleáris hatóság, ám többezer további engedélyre van szükség, az előzetes biztonsági jelentés végleges jóváhagyása pedig a jövő év áprilisára várható. A területen elindult a munka, a nukleáris sziget épületeire és a hosszú gyártási idejű berendezések gyártására is engedélyt adott az OAH, tájékoztatott a projektért felelős miniszter.