Három témában tartottak fórumot

A jelenleg folyamatban lévő településrendezési eszközök módosításával kapcsolatban három témában tartottak lakossági fórumot a városházán. Az egyik téma a Kalocsa-Paks térségében épülő új Duna-hídhoz tartozó két út, a másik a Paks városát érintő utak megvalósításához szükséges pótkisajátításokról szólt, a harmadik témakör pedig a Megawatt-Kelet Naperőmű Kft. által létesítendő naperőmű elhelyezhetősége volt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Volt, aki az elkészült tervek oldalszámára, volt, aki a helyrajzi számok listájára volt kíváncsi a szeptember 20-i lakossági fórumon. A találkozót Paks Város Önkormányzata szervezte azzal a céllal, hogy az érdeklődők feltehessék kérdéseiket három témában.

Az első a Kalocsa-Paks térségében épülő új Duna-hídhoz tartozó két út megvalósításához kapcsolódó pótkisajátítás volt. Gajdos István építészmérnök mutatta be a létesülő két új szakaszt. Az egyik az 512-es jelű lesz, ami az M6-os autópályától indul és Foktőig tart. A másik az 5124-es jelű szakasz, ez lesz a Paks-Gerjen összekötő út. Mivel a projekt két új utat érint, ezért ezekhez módosítani kellett a helyi építési szabályzatot (HÉSZ).

A Paks városát érintő utak megvalósításához szükséges pótkisajátítás is a fórum egyik témája volt. Az északi elkerülő út vonatkozásában mezőgazdasági területek feltárását biztosító két út feltüntetésére, valamint az újonnan létrehozott „KÖv” jelzésű övezet feltüntetésére vonatkozik a HÉSZ-módosítás.

A fórum harmadik témája a Megawatt-Kelet Naperőmű Kft. új, 15 megawatt teljesítményű naperőművének elhelyezhetősége volt. Kirizsné Buják Marianna, Paks főépítésze arról tájékoztatott, hogy már megindult a beruházás. Az előző helyi építési szabályzat módosításban volt tartalékterület, ezt vissza kívánják sorolni és a területet a másik oldalon bővíteni. Emiatt válik szükségessé a HÉSZ módosítása.

Aki nem tudott részt venni a fórumon, annak szeptember 28- ig van lehetősége papíralapon, emailben vagy ügyfélkapun keresztül írásban eljuttatni az észrevételeket. A főépítész javaslata alapján az eljárásba bejelentkezők elfogadásáról, valamint a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, és utóbbi indoklásáról a képviselő-testület dönt.

TelePaks Híradó: