Orbán Viktor: Az atomenergia szerepe megkérdőjelezhetetlen

Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt felszólal az Országgyûlés õszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. Mögötte Kövér László házelnök. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az atomenergia fontosságáról beszélt Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak nyitóülésén napirend előtti felszólalásában. Hazánk miniszterelnöke azt mondta, az atomenergia szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a háború és a brüsszeli szankciós politika miatt energiaválság van, amely sokkolja egész Európát, az infláció, az árak emelkedése évtizedek óta nem látott mértéket öltött. Az energiaárak drasztikus növekedését a brüsszeli szankciók okozzák, nem a gazdaság. – Mondjuk ki nyíltan, ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza. Szankciók nélkül meg tudna erősödni újra Európa gazdasága. A szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát – vázolta.

Hozzátette, a szankciók bevezetése nem demokratikus úton történt, az európai embereket senki sem kérdezte meg, azokat a brüsszeli bürokraták vezették be. Egész Európa választ vár Brüsszeltől arra a kérdésre, hogy meddig fogjuk ezt csinálni. – Nemzeti konzultációt indítunk, ahol a magyar emberek elmondhatják véleményüket a szankciókról – jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta, a kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását. Van elegendő földgáz, van villamos energia és van kőolaj is. Külön kiemelte, hogy van saját villamos energia termelési lehetőségünk, így a hazai igények 65 %-át elő tudjuk állítani, ezért az árakra is nagyobb a hatásunk, mint a gáz esetében.

– A Paksi Atomerőmű üzemidejét meghosszabbítjuk és végre hozzákezdünk Paks II. építéséhez is. Az atomerőmű szerepe megkérdőjelezhetetlen – szögezte le Orbán Viktor, majd felszólította a baloldalt, hogy ne akadályozza tovább a magyar atomenergia-ipar fejlődést. Kitért arra, hogy a kormány frissítette az energiastratégiát. A tervezett fejlesztések a Paks II. beruházást nem számítva, 16 milliárd euróba fognak kerülni.