Mesét mondani és hallgatni jó

Kilenc iskola 26 diákja vett részt a huszonnegyedik Regélőn a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem tudták megrendezni a programot, 2022-ben viszont ismét várták a diákokat a szervezők. A rendezvény célja erősíteni a gyermekekben, hogy mesét mondani és hallgatni jó dolog.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A mese az első találkozás az anyanyelvünkkel, kultúránkkal és a külvilággal. A magyar népmesék világa olyan gazdag és egyedülálló, mely egyszerre nyújt szórakoztatást a gyerekeknek, repíti el őket a fantázia világába és tanítja őket az élet igazságaira – ezzel a gondolattal köszöntötte a résztvevőket Antóni Józsefné a Humánpolitikai bizottság elnöke a XXIV. Regélő népmesemondó ünnepen. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem tudták megmutatni tudásukat a tanulók, 2022-ben viszont ismét várták őket a programra.

– Adjon Isten jó napot! Adjon Isten kendnek es! – Sebestyén István mesemondót köszöntötte a közönség a megnyitón. Az előadóművész ezúttal a zsűriben foglalt helyet, és figyelte a fiatal tehetségeket, Mezősi Árpáddal és Mike Bernadettel.

Kilenc iskola 26 tanulója látogatott el a programra. Jöttek diákok Nagydorogról, Dunaföldvárról és Bölcskéről is, illetve Paks testvértelepülése, Zenta is képviseltette magát. A Regélő népmesemondó ünnepet a városi könyvtár a paksi úttörökkel közösen szervezte. Pummerscheinné Bedekovity Zóra, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatója azt mondta, hogy az intézménynek ez az egyik kiemelt rendezvénye, ami a magyar népmese napjához kapcsolódik, amit szeptember 30-án Benedek Elek születésnapján ünneplünk. Az elmúlt, több mint két évtizedben sok száz népmese hangzott már el a könyvtárban.

Arany minősítést kapott az alsó tagozatosok közül Fajka Flórián (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola – Felsőhegy, Szerbia), Fajka Viola (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola – Felsőhegy, Szerbia), Rekovics Ervin Nemere (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola – Felsőhegy, Szerbia). Ezüst minősítést vehetett át Csurai Szantiágó (Nagydorogi Széchenyi Sándor Általános Iskola), Lendvai Jonatán (Nagydorogi Széchenyi Sándor Általános Iskola), Lisztmajer Tamás (Paksi Deák Ferenc Általános Iskola). Bronzzal térhetett haza Csurai Renátó (Nagydorogi Széchenyi Sándor Általános Iskola), Peti Borbála (Paksi Deák Ferenc Általános Iskola), Suhajda Dorka (Dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola). Különdíjat Papp Kristóf (Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) vehetett át.

A felsősök közül arany minősítést Rekovics Regő (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola – Felsőhegy, Szerbia), Kövesdi Kata (Dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola) kapott, ezüsttel gazdagodott Gutai Levente (Paksi Deák Ferenc Általános Iskola), Kiss Dalma Klára (Paksi Bezerédj Általános Iskola), Pataki Panna (Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola). Bronz minősítést szerzett Czibula Nádja Zsuzsanna (Paksi Bezerédj Általános Iskola), Sulák Petra (Bölcskei Kegyes József Általános Iskola). Különdíjat kapott ebben a korcsoportban Weisz Janka (Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium).

A Regélő jövőre negyed évszázados jubileumot ünnepel. A szervezők 2023-ban is Pakson kívánják vendégül látni az ifjú tehetségeket.