Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított

Új típusú fűtőelemet fejlesztettek ki az atomerőműben. Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök
Új típusú fűtőelem az atomerőműben. Fotó: Paksi Hírnök

Ismét légi úton érkezett üzemanyag a Paksi Atomerőműbe. Erről hivatalos Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be szerdán (09.28.). Mint kiemelte, a paksi erőmű működése, így Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított.

– Mindkét szeptemberi fűtőelem-szállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is – fogalmazott a miniszter. Azt mondta, hogy az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást kerülőúton, ami a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb volt. A szállítás során a balti és az észak-európai légteret használták. – Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a Paksi Atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni – tájékoztatott a miniszter Liszt Ferenc repülőtéren rögzített videójában.

Kiemelte: az is világos, hogy igazából azok vannak biztonságban, akik nagy mennyiségű saját energiaforrással rendelkeznek. Mint mondta, a mi saját energiaforrásunk Paks, ezért fontos, hogy mindig legyen nukleáris fűtőelem. – A válságos energiaellátási helyzet miatt fontos az új partnerek keresése – húzta alá hozzátéve, hogy éppen ezért szerdán Kazahsztánban a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vesz részt. Ennek a szervezetnek olyan országok is a tagjai, amelyek komoly energiaforrásokkal rendelkeznek, mint például Azerbajdzsán vagy Kazahsztán, és olyan országok is, amelyek fontos szállítási útvonalat jelentenek, így például Törökország.

Az atomerőmű üzemanyagát korábban vasúton szállították Paksra, idén áprilisban azonban már légi úton érkezett a nukleáris fűtőanyag-szállítmányt Oroszországból Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül.