Nem a lefolyóba való a sütőzsiradék

Újabb lépést tett Paks a környezettudatosság felé, amikor tavaly tavasszal a „CseppetSem” programot üzemeltető Biotrans Kft. és az önkormányzat együttműködésében használtsütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő konténereket helyeztek ki a város tíz pontján és a településrészeken. Az országos környezetbarát program célja, hogy Magyarország vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező sütőolaj és zsírszennyezésektől. Ezek az anyagok a lefolyókba kerülve ugyanis károsítják, ihatatlanná teszik az ivóvízkészleteinket, elzsírosítják a talajt, ami így terméketlen lesz, az élővizek élővilága pedig elpusztul tőlük.

Sütőolajgyűjtő konténer. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív

Pakson eddig 6500 liter használt étolajat gyűjtöttek be a programban, az utóbbi időben azonban csökkent a lakosságtól begyűjtött olaj mennyisége, illetve ürítéskor találtak már gyűjtőkben üveghulladékot, kommunális hulladékot, szelektíven gyűjthető hulladékokat, sőt motorolajat és építési törmeléket is. A sütőolajgyűjtők sárga színükkel, alakjukkal jól elkülönülnek a többi szelektívhulladék-gyűjtőtől. A használt sütőolajat és sütőzsiradékot eredeti csomagolásában vagy zárt befőttes üvegben kell elhelyezni a gyűjtőben. Beleönteni nem szabad! A „CseppetSem!” rendszerben nemcsak a használt étolaj, hanem további anyagok, így a sütőolaj, kókusz- és pálmaolaj is leadható, mindez korlátlan mennyiségben.

Minden liter leadott olaj után 25 forint visszatérítést fizet a cég az adott település önkormányzata által kijelölt civil szervezetnek, a kedvezményezett Pakson az ÖKO Munkacsoport Alapítványt. Jantnerné Oláh Ilona, a szervezet kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy kedvezményezettnek lenni nagy megtiszteltetés, elismerése a városban végzett 25 éves munkájuknak. – Az összeg segítség alapítványunk működési feltételeinek biztosításához, a különböző programjaink megvalósításához, mint például a gyermekeknek kiírt pályázatok díjazása, az életfaakció megvalósítása, ismeretterjesztő előadások szervezése. Legutóbb a nagysikerű, „Legyen szívügyünk a Föld!” című környezetvédelmi konferencia költségeihez volt segítség a támogatás – összegzett Jantnerné Oláh Ilona.

A biotrans.hu honlapon írják, hogy a „CseppetSem!” program által nyújtott új, lakóhelyi szinten elérhető szolgáltatás nyomán közvetett gazdasági hatásokkal is számolni lehet. A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen, ezzel pedig csökken a dugulások száma, valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól. Összességében csökkenhet a csatornarendszerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is. A begyűjtésekből származó tisztított növényi olajat feldolgozás után elsősorban a biodízel iparág, kis mértékben az aszfaltgyártás, a gipszgyártás, a festékgyártás, az asztalos üzemek stb. számára értékesítik. A „CseppetSem!” program 2020. szeptemberében indult, és ma már több mint 800 településen sikerrel működik.