Az időseket köszöntötte a város

Szokták mondani, hogy embernek lenni valójában nem más, mint bejárni az élet hosszú, természetes változásokkal teli útját. Emberi életünk nagyban hasonlít a folyó életére. Hatalmas erő kell a megszületéséhez, mely forrásként tőr a felszínre, később csermelyként, patakként zabolátlan erővel képes formálni környezetét, hogy kiszélesedve tekintélyes, büszke, másokat éltető folyammá váljon. Azt gondolom, hogy szépkorúnak lenni éppen ezt jelenti. Hatalmas tapasztalattal, bölcsességgel, sokszor humorral büszkén élni az életet. Ez az a semmihez sem hasonlítható érték, melyre a fiatalok és a középkorúak újra és újra nagy tisztelettel rácsodálkozhatnak, és szívük mélyéig megérthetik az idősödő szülők, és nagyszülők valódi szépségét és értékét. Kérges kezeik évtizedeken át dolgozó, és szolgáló erejét, a ráncokkal szegélyezett tekintetükből áradó csillogó szeretetet, az általuk kimondott szavak bölcsességét, és lelkük örök fiatalságát, mellyel újra és újra igent mondanak az életre – ezekkel a gondolatokkal nyitotta köszöntőjét Szabó Péter polgármester az idősek világnapja alkalmából tartott városi ünnepi esten, a Csengey Dénes Kulturális Központban. Kiemelte, hogy ezt a szépséget nem adják sem pénzért, sem ajándékba. Ez a szépség az idő, a lelkierő, a bölcsesség és a kitartás gyümölcse. És ezt az emberi szépséget nekünk tisztelnünk és megbecsülnünk kell.

Fotó: Szép Zsóka/ TelePaks

– Ezért is jó, hogy minden évben kifejezhetjük tiszteletünket és mondhatunk őszinte köszönetet Önöknek munkájukért, szolgálatukért, melyet közösségünkért és családjukért tettek az elmúlt évtizedekben. Mindezért pedig megbecsülés illeti Önöket, amit a város részéről azzal kívánunk kifejezni, hogy folyamatosan növeljük városunk időseket érintő szolgáltatásainak körét és színvonalát. Legyen szó a háziorvosi és a szakellátás folyamatos fejlesztéséről vagy a teljesen elektromos buszokkal üzemeltetett buszhálózat igényvezérelt bővítéséről. Hisszük, hogy mindezek által is városunk szépkorú polgárai komfortosabban, nagyobb biztonságban élhetik mindennapjaikat – húzta alá a polgármester.

Záró gondolataiban arról beszélt, hogy azt gondolja, szépkorúnak lenni azt jelenti, hogy az ember gazdag tapasztalattal, bölcsességgel, sokszor humorral, büszkén éli az életet. – Amikor már nem a rohanó idő, vagy a birtoklás mennyisége, hanem az emberi élet valódi értékei számítanak. Az egészség, a család békéje, ölelő szeretete, az unokák mosolya.

Az ünnepnapon már délelőtt várták az időseket a Csengey Dénes Kulturális Központba. A Paksi Gyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével egészségügyi vizsgálatokon és szűréseken vehettek részt, volt laborszűrés (koleszterinszint-mérés, vércukorszintmérés), testzsírszázalék-mérés, táplálkozási tanácsadás, vérnyomásmérés, frissítőmasszázs, valamint gyógytorna.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A városi ünnepségen a polgármesteri köszöntő után „Szereted-e még…?” címmel Szécsi Pál emlékkoncertet adott Gergely Róbert, vokál Némedi-Varga Tímea és Gere Orsolya.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Az ünnepi programról bővebb összefoglalót ad a TelePaks televízió a Közélet Közelről című magazin október 3-i adásában.

TelePaks Híradó: