Szép versenyeredmények a tájfutóknál

Szeptemberben hat versenyen is rajthoz álltak a paksi tájfutók, többek között felkészülési megmérettetésen az ob-ra megyei rövidtávú bajnokságokon, váltóban, valamint az Atomfutáson. Mindenhol jól szerepeltek.

Fotó: magánarchívum

Két felkészülési versennyel nyitották az őszi szezont a paksi tájfutók. Pécsett két versenyt is rendeztek, az egyik az Őszi Kikerics Kupa volt, ami a pécsi Pollack Mihály Műszaki Egyetem környékén zajlott. A versenykategóriákat a pécsi szokásokhoz híven színkódokkal jellemezték. Délelőtt egyéni futamokat rendeztek, délután pedig kétfős váltókat. A legjobb eredményt a Hahn ikrek, Zalán és Marci szerezték meg 4. helyezésükkel a délutáni váltóversenyen.

A Gábor család „házi versenyét” a Vas-Zala-Veszprém megyei rövidtávú bajnokság keretében Sümegen rendezték. A vár oldalában bonyolított sprintversenyen Gábor József és Gábor Anita férfi és női 35-ös kategóriában bajnok lett. Zsófi lányuk N14B-ben 2. testvére, Hanna pedig N12-ben 3. helyezést ért el. Délután a kétfős váltóversenyen a szülők 3. helyezést szereztek.

Szeptemberben még egyszer Baranyába látogattak a tájfutók a rövidtávú megyei bajnokságra. A verseny ezúttal a pécsi Kertváros panelrengetegében zajlott. A pécsiek kedvelt szokása – a színkódos pályák alkalmazása ezúttal is jó ötlet volt. A második leghosszabb kék pályán Istlstekker Balázs nem talált legyőzőre. Balázs atlétaként nemrég került a szakosztályhoz és versenyről-versenyre egyre jobb eredményeket ér el. A fő cél, hogy a rövidtávú váltó ob-ra kellően felkészüljön Hahn Máriusz, Makovinyi Dorottya és Kovács Karina mellé negyedik váltótagnak.

Az ezt követő esztergomi rövidtávú egyéni és váltó országos bajnokság első napján az egyéni futamok zajlottak, ahol több mint ezer fő állt rajthoz. A délelőtti lakótelepi selejtezőből 7 paksi tájfutó jutott a döntőbe, amit már a történelmi belvárosban futottak a versenyzők. A pályák első fele zegzugos, lépcsős kisutcákon haladt, majd a Bazilika környéki parkokban folytatódott. Gábor Anita magabiztos futással N35-ben újabb bajnoki címmel lett gazdagabb. Férje, Gábor József F35-ben szintén jól futott és ezüstérmes lett. A további esélyesek közül Hahn Máriusz a nyári betegségek utóhatásaként F18A-ban a 11. helyen ért célba, Kiss Gábor pedig egy rossz kezdés után csak 10. lett F35-ben. Másnap a rövidtávú váltóversennyel folytatódott az ob-hétvége. Négy csapatot indítottak a paksiak, ahol a négyfős 14-es váltó két 12 éves futóval és egy bokasérülttel a 18. helyen zárt.

Amíg a nagyok a Rövidtávú Országos Bajnokságon indultak Esztergomban, addig a kicsik az ATOMfutáson és a BrutálATOM-on versengtek. A népes utánpótlásunk a 600 méteres számban jeleskedett a legnagyobb sikerrel, itt Böröcz-Kiss Gábor 1., Böröcz-Kiss Norbert 2., Kun Máté 3. és Mészáros Levente 4-ként zárt. Szintén 4. lett Nagy Nimród a 3 kilométeres távon. A délutáni BrutálATOM közepes számában Volf Barnabásnak sikerült a dobogó 3. fokára felállni. Schreiner Ferenc a 3. helyre hozta be munkahelyi csapatát a tízfős buliváltóban.

Tizenhat fővel vettek részt a kétnapos regionális rangsoroló Kalocsa Kupán, amelyet a Kisizsák melletti Balog-hegy területen rendeztek meg. A versenyt az idei hosszútávú ob egyik felkészítő versenyének tervezték be a paksiak. Az első napi pörgős középtáv után hosszútávval folytatódott a verseny. Jól futható fenyvesek, ligetesek és borókás területek jellemezték az erősen homokbuckás felszínt. Összetettben szép eredményeket értek el: Volf Barnabás F21C-ben 1., ugyanitt Hahn Bercel 3., testvére Hahn Máriusz F20A-ban 3., Hahn Márton F10D-ben 2. és a Hahn gyerekek édesapja, Hahn Mihály nyílt technikás kategóriában 1. lett, végül N21Br-ben Schwendtner Réka 3. helyezettként zárt. Kiss Gábor edző kiemelte Kovács Verát, aki csak vasárnap indult N50-ben és 1. helyen, valamint Nagy Nimródot, aki F10D-ben az első nap 3. helyen végzett.

Dallos Tibor