Megizzadt a győzelemért az ASE

A férfi kosárlabda NB I/A csoportjában az Atomerőmű SE csapata a Budapesti Honvédot fogadta a Gesztenyés úti csarnokban. A nyitó fordulóban az ASE az Alba-Fehérvár ellen győzött, míg a budapestiek hazai pályán szenvedtek vereséget a bajnok Falco elleni meccsen. A vendégek teljes kerettel vágtak neki a mérkőzésnek, míg a paksi csapatból kimaradt az izomsérüléssel bajlódó Milos Grubor.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Vendég pontokkal kezdődött a mérkőzés, hazai részről Atkinson Jr. volt eredményes kétszer is közelről, a negyedik perc közepén 4-8-at mutatott az eredményjelző. Pontosabb, gyorsabb volt a vendég, paksi oldalon nem működtek a figurák, Edwin pontjaival maradt lőtávolon belül a piros-kék társaság. Egy vendégtripla után a hatodik percben 8-14-nél időt kért Csirke Ferenc. Pajor triplája talált utat a Honvéd gyűrűjébe, de rögtön érkezett rá a válasz. Az utolsó percekben sem sikerült feljebb zárkózni, Eilingsfeld büntetőivel ért véget az első negyed.

Green majd Kovács Ákos talált be közelről, 20-23-ra alakítva az állást, de elmaradt a jó folytatás, egy 6-0-s szériával, kilenc ponttal elhúzott a piros-fehér csapat az ötödik perc közepén. Nem volt meg a gyorsaság, a lendület az ASE játékában, nem tudtak tiszta dobóhelyzeteket kialakítani, sokszor csak a fogyó támadóidő miatt dobtak kosárra. Kovács Ákos büntetőivel és közelijével, valamint Eilingsfeld kettesével 26-31-re zárkózott egy perc alatt a paksi társaság, időt kértek a vendégek. A folytatásban is futott az eredmény után az Atom, amikor felcsillant az egyenlítés lehetősége, jött egy hiba, az ellenfél pedig ellépett 4-5-6 ponttal. Frank büntetői zárták az első félidőt.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Atkinson két büntetőjére és Green triplájára csak egy pont érkezett válaszul, a harmadik perc közepén egyenlített az ASE, majd egy Green büntetővel a vezetést is átvette. Ezután felváltva vezettek a csapatok, Eilingsfeld büntetői és Kovács Ákos ziccere után időt kértek a vendégek. Szívósan tapadt a Honvéd, nem hagyta magát leszakítani, mindig volt válaszuk a paksi kosarakra. Kovács Ákos triplájára még érkezett válasz, de Eilingsfeld közelijére nem, hazai vezetéssel ért véget a harmadik negyed.

Rögtön az első támadásból visszavette a vezetést a Honvéd. Eilingsfeld büntetői és Kovács triplája után 60-58-at mutatott az eredményjelző, de egy távoli találattal ismét a vendégeknél volt az előny. Green is beszállt a hárompontosdobó-versenybe, ami után időt kértek a vendégek. Eilingsfeld percei következtek, a Honvéd védők nem tudtak mit kezdeni vele a palánk alatt, sokszor hárman lógtak rajta, de a paksi erőcsatár úgy is a gyűrűbe juttatta a labdát. Hatpontos ASE előnnyel indult az utolsó perc, amiből hármat gyorsan lefaragtak a piros-fehérek. Kovács Ákos középtávolija után ismét biztosnak tűnt az előny, de egy eladott labda után 73-71-re zárkózott a Honvéd. Atkinson biztos kézzel értékesítette büntetőit, az utolsó másodperces vendégtripla kimaradt, nehezen, de behúzta a mérkőzést az ASE.

Atomerőmű SE – Budapest Honvéd 75-71 (16-21, 18-17, 21-16, 20-17)
Atomerőmű SE: Frank 2, Green 9/6, Gulyás -, Pajor 3, Taiwo NJ, Kovács Ákos 20/6, Eilingsfeld 18, Csizmadia NJ, Edwin 6, Géringer NJ, Atkinson Jr. 17, Karosi NJ.

Csirke Ferenc: A győzelmen kívül máshoz nem nagyon tudok gratulálni a csapatomnak. Nem lehet úgy pályára lépni, hogy úgyis meg fogjuk nyerni. Jól védekezett a Honvéd, azon kellett volna dolgozni, hogy ezeket a szituációkat megoldjuk.

Kovács Ákos: Bekövetkezett az, amit nem szerettünk volna, egy kiélezett egylabdás meccset játszottunk. Puha volt a védekezésünk, föl kell kötni a gatyánkat, mer ez így kevés lesz.