Energiatakarékossági intézkedési tervet fogadtak el az októberi testületi-ülésen

Rendkívüli energiatakarékossági intézkedési tervet fogadott el Paks Város Képviselő-testülete októberi ülésén. Tárgyaltak még többek között az általános iskolai körzethatárokról, háziorvosi körzet ellátásáról és személyi kérdésekről is.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az energiaválsággal összefüggő rendkívüli energiatakarékossági intézkedésekről tárgyalt elsőként a grémium. Szabó Péter, Paks polgármestere adott összegzést az intézkedési tervben foglaltakról.

Azt mondta, hogy Magyarországot és az önkormányzatokat érintő negatív hatások hónapok óta ismertek. A 2022-es gazdasági problémák oka az orosz–ukrán háborúra adott hibás válasz, vagyis a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára emelkedő energiaárak. Az energiaválság, az elszabadult árak, az infláció miatt kialakult helyzet Európában és hazánkban is éreztetik hatásukat.

Szabó Péter polgármester arról is beszélt, hogy Paks Város Önkormányzatát is – mint ahogyan a legtöbb önkormányzatot – komolyan érinti az energiaválság, mivel a város energiaköltségei drasztikusan megnövekedtek. A jelenlegi információk szerint a 2023. évre várható elektromos áram árának emelkedése körülbelül 1,5-2 milliárd forint, a gáz árának emelkedése körülbelül 500 millió forint többletkiadást jelent az önkormányzat számára. A megnövekedett infláció miatt a 2023. évi dologi kiadásoknál minimum 400-600 millió forint plusz költséggel kell számolnia. Az államnak fizetett szolidaritási hozzájárulás a jövő évben várhatóan 1,8 milliárd forint lesz, mondta, kiemelve, hogy az önkormányzat törekszik arra, hogy a takarékosság elvét minden szinten alkalmazza, annak érdekében, hogy a kötelező feladatokat megfelelő szinten és továbbra is a jogszabályoknak megfelelve tudja ellátni. Mint fogalmazott, ennek tükrében a következő takarékossági intézkedéseket vezetik be Pakson:

Az E.ON-nal folynak az egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy a városban az utcai közvilágítás hajnalban egy órával korábban kapcsolódjon le, este pedig fél órával később be. A templomok és egyéb köztéri szobrok díszkivilágítását szünetelteti a város, ezzel is mérsékelve az energiaköltségeket.

A megnövekedett energiaárak miatt a 2022-es adventi időszakban nem helyezik ki a megszokott karácsonyi díszkivilágítást a városban, két helyszín kivételével, amelyek a városháza előtti élő karácsonyfa, illetve a tavaly vásárolt díszfenyőfa az Atom téren.

A város intézményeinél is alapvető elvárás, hogy takarékosabban üzemeljenek, ezért szükséges olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az energiafelhasználást. A Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyhában, a Paksi Napsugár Óvodában, a Paksi Benedek Elek Óvodában és a Paksi Életfa Idősek Otthonában jelentős energiatakarékossági intézkedéseket nem lehet bevezetni, mivel a kisgyermekek, illetve a bentlakó idősek napközbeni ellátásánál fűtéscsökkentés nem kezdeményezhető. Ezeknél az intézményeknél az egyéb dologi kiadások minimális csökkentése lehetséges, a beszerzések a nélkülözhetetlen elemekre korlátozódnak.

A Paksi Városi Múzeumban jelentős költségmegtakarítás érhető el az egyes telephelyek lezárásával. Az intézményvezető javaslata alapján a Paksi Képtár épületét 2022. október 15-től lezárják, temperáló fűtés marad, és a lezárt épületet hetente ellenőrzik. A képtár dolgozói a városi múzeum épületében folytatják tevékenységüket. A képtári múzeumpedagógiai foglalkozásokat a múzeumban és a Csengey Dénes Kulturális Központban szervezik meg. A Paksi Városi Múzeumban 18 Celsius-fok lehet a maximum hőmérséklet október 15-től, ettől az időponttól kezdve a Deák-ház nyitva tartása megváltozik, 9-től 17 óráig lesz látogatható a múzeum, így a világításon és a fűtésen is megtakarítást lehet elérni. 2022. december 19-től 2023. február végéig a múzeumi kiállítás zárva lesz, a muzeológusok home office-ban készítik az éves jelentéseiket, a teremőrök, takarítók a „kisházban” töltik a munkaidejüket, a múzeumpedagógusok pedig a nevelési-oktatási intézményekben kihelyezetten tartják meg a múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárának épületét 2022. október 15-től lezárják, az épületben temperáló fűtés lesz a fűtési időszak végéig. A gyermekkönyvtári szolgáltatás a főépület helytörténeti részlegében lesz elérhető. A gyermekfoglalkozásokat leállítják az őszi-téli időszakra, illetve esetleg a Csengey Dénes Kulturális Központban rendeznek ilyet. A könyvtár épületében maximum 18 Celsius-fok lehet a hőmérséklet. Hétvégén a könyvtár zárva tart, a zárva tartás idejére a fűtést visszaveszik. A városi könyvtár a téli időszakban 2022. december 24-től 2023. január 8-ig zárva lesz.

A Paks Kistérségi Szociális Központnak bérelt épületek bérleti szerződését megszüntetik (Dózsa György út 66., Sík sor 7., 8., Villany utca 14.), ezek a szervezeti egységek felköltöznek a régi bölcsődeépület jelenleg nem használt szárnyaiba (Ifjúság útja 1/A). A költözés miatt a bölcsődeépület jelenlegi két mosdójának átalakítására van szükség. A fogyatékosok nappali ellátója marad a Kereszt utca 5. szám alatt, a hajléktalanok nappali melegedője pedig a Síp utca 7. szám alatt. A Család és Gyermekjóléti Központ (Villany utca 14.) telephelyén a költözésig átszervezik a munkarendet (4 nap irodai munkarend, 1 nap terepmunka). A használatban lévő gépjárművek vezénylését is újra gondolták, ami október 15-től lép érvénybe.

Az önkormányzat továbbra is biztosítja a Csengey Dénes Kulturális Központban (itt távhő van) a foglalkozások, szakkörök, tánccsoportok próbáinak feltételeit. A bevételt generáló programok, színházi előadások továbbra is megtarthatók lesznek, továbbá azok a programok is, melyek pályázati támogatással valósulnak meg. A művelődési központ fenntartásában lévő Cseresznyéskert Erdei Iskolát 2022. október 15-től a fűtési szezon végéig lezárják, a Dunakömlődi Faluházat pedig 2022. október 23-tól szintén a fűtési szezon végéig. A kulturális központ és a város által szervezett rendezvények minimális keretek között, helyi előadókkal és művészekkel tarthatók meg a jövőben. Az idei adventi időszakban vásár nem lesz, csak a kulturális központ aulájában tartható minden vasárnap kisebb műsor, illetve gyertyagyújtás, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

Az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő épületek és komplexumok kapcsán is szükséges az energiaköltségek mérséklése. A megnövekedett energiaárak következménye, hogy a 2022/2023-as téli szezonban a paksi műjégpályát az önkormányzat nem tudja üzemeltetni, ezért a létesítményt ebben a szezonban nem nyitják ki. Az önkormányzati fenntartású Paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője átmenetileg be lesz zárva 2022. december 1-től, a fenntartási költségek növekedése miatt. A biritói közösségi ház 2022. október 15-től, a gyapai és csámpai közösségi ház pedig 2022. október 23-tól átmenetileg zárva tart a fűtési szezon végéig. Az önkormányzat tulajdonában lévő Prelátus épülete 2023. január 1-től szintén átmenetileg a fűtési szezon végéig, 2023. április 15-ig bezár, a szintén önkormányzati tulajdonú gunarasi üdülő 2022. október 15-től, a harkányi üdülő pedig 2022. november 14-től átmenetileg zárva tart a fűtési szezon végéig, 2023. április 15-ig.

Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy ezeknek a takarékossági intézkedéseknek az a célja, hogy a válságos időszakban a város működőképes maradjon, és a kötelező feladatait megfelelő szinten tudja ellátni. – Az energiaválság hatásait enyhítő intézkedéscsomag komoly szakmai és politikai egyeztetés, konszenzus eredménye. Az újra nyitások feltételeit, lehetőségeit az önkormányzat figyelemmel kíséri, és kellő időben felülvizsgálja – húzta alá.

Mezősi Árpád (PDF) hozzászólásában kiemelte, hogy képviselőcsoportjuk – ahogy ennek az egyeztetések során már hangot adtak – csak akkor tudja támogatni az intézkedési tervet, ha az tartalmazza, hogy az önkormányzati munkahelyek megőrzését garantálják, első körben legalább a fűtési szezon végéig. A hozzászólások során végül Szántó Zoltán alpolgármester azt a javaslatot tette, hogy kerüljön be az előterjesztésbe: az átmeneti intézkedések hatálya alatt az önkormányzat nem tervez személyi intézkedéseket. Ezt követően a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

Szeptember 20-án három témában tartott lakossági fórumot az önkormányzat, nevezetesen a Kalocsa–Paks térségében építendő új Duna-híd megvalósításához szükséges pótkisajátítás, a Paks városát érintő utak megvalósításához szükséges pótkisajátítás, és a Megawatt-Kelet Naperőmű Kft. kérelme okán. Ilyen esetben a képviselő-testületnek szükséges döntenie a Partnerségi egyeztetés dokumentációjának elfogadásáról, valamint a Partnerségi véleményekről, és a helyi partnerségi szakasz lezárásáról. A megjelölt határidőig a helyi partnerségi eljárásba nem jelentkezett be Partner egyik témában sem – tájékoztatott az ülésen a polgármester, az ezeket tárgyaló három napirendi pontnál.

A képviselő-testület döntött arról, hogy újabb öt évre feladatellátási szerződést köt az önkormányzat dr. Szőcs Teodóra vállalkozó háziorvossal a 9. számú háziorvosi körzet ellátására. A 9. számú háziorvosi körzet háziorvosi alapellátását 2017 októberétől a Geomedora Kft. által dr. Szőcs Teodóra látja el. A mostani döntés azért volt napirenden, mert az erre vonatkozó érvényben lévő szerződés 2022. október 31-vel lejár. Az újabb megbízás 2027. október 31-ig szól.

Véleményezte és elfogadta a Szekszárdi Tankerületi Központ által kijelölt általános iskolai felvételi körzetekről és a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmény működési körzetéről szóló előterjesztést a testület. Két kiegészítésről döntöttek, az egyik, hogy az Ezüstfa utcával bővül a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola körzete, a másik, hogy a Paksi Bezerédj Általános Iskola beiskolázási körzete a Panoráma közzel bővül.

A grémium elfogadta a Paks környezeti állapotáról szóló 2021. évi értékelést. A tanulmány csakúgy, mint az iskolai körzethatárokról szóló tájékoztató megtalálható a paks.hu honlapon.

Személyi kérdésekről is határozott a grémium az ülésen. Az egyik döntés értelmében Perlik Tamást, a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját közös megegyezéssel visszahívják tisztségéből, és Seemann Erikát, a társaság gazdasági igazgatóját nevezik ki megbízott vezérigazgatónak 2022. október 13-tól egy évre. A másik döntés a kettős ügyvezetésű Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-t érinti. Kovács István műszaki területekért felelős ügyvezető 2022. augusztus 31. napjával lemondott tisztségéről. Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Mezőföldvíz Kft. többségi tulajdonosa. A testület most arra adott felhatalmazást Szabó Péternek, hogy György Attila ügyvezetővé választását támogassa a taggyűlés döntéshozatala során.

A képviselő-testületi ülésen összesen tizennyolc témát tárgyaltak, mindegyik előterjesztése elérhető a paks.hu honlapon az önkormányzat/testületi anyagok fül alatt. A tanácskozást a TelePaks kistérségi televízió élőben közvetítette, a felvétel felkerül a telepaks.net oldalra. A rendkívüli energiatakarékossági intézkedésről tájékoztatnak Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester a TelePaks Testületi tudósítások című magazinjában ma (10.12.) este 19.15-től, a műsor szintén felkerül majd a telepaks.net oldalra és a TelePaks YouTube-csatornájára.