Kiváló eredmény az országos szakmai versenyen

Kiváló eredményt értek el a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség csapatai az október 8-án megrendezett tizenkettedik fegyveres biztonsági őrök országos szakmai csapatversenyén, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont. A megméretésre neveztek csapatok a rendőrség részéről, a klasszikus fegyveres biztonsági őrségek közül, illetve képviseltették magukat az úgynevezett nukleáris fegyveres biztonsági őrségek is. A verseny lebonyolítása eltért a korábbiaktól: külön kategóriákra osztották a nukleáris fegyveres biztonsági őrségeket, illetve életkor alapján junior és szenior csoportra bontották a mezőnyt. A 19 csapatos mezőnyben öt férfi és egy női csapattal képviseltette magát az atomerőmű fegyveres biztonsági őrség, mégpedig a legerősebb, junior A kategóriában. Elmélet, lövészet és fegyverszétszerelés tekintetében nem találtak legyőzőre, mindhárom feladatban elhozták az első három helyezést, az akadálypályán megszerezték a második és harmadik helyet. Abszolút kategóriában (összetettben) a dobogós helyeket szintén megszerezték, valamint a negyedik, a hetedik és a kilencedik (női csapat) helyezést, és a legjobb női csapat különdíját is.

Fotó: magánarchívum

– Az volt az elképzelésünk, hogy szűkítjük a korábbi hat versenycsapatot, de annyian jelentkeztek önként, hogy végül úgy döntöttünk, mindenkinek biztosítjuk a részvétel lehetőségét. A kiképzéseket, vizsgákat a verseny előtti időszakra szerveztük, mert ezek a versenycsapatok elméleti, fizikai, lövészeti felkészítéshez kellő alapot biztosítottak – mondta dr. Péger János, az Atomix Kft. rendészeti üzletágának vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a versenyszámok között találhatóak olyanok, amelyekre csak szervezetten lehet készülni, ilyen tipikusan a lövészet, és részben az akadálypálya is. – Ezeknél az elemeknél ki kell emelnem Járai Antal őrségparancsnok-helyettest, aki mindkét téren olyan tapasztalattal, pedagógiai képességgel rendelkezik, ami a minőségi felkészítés záloga. Az Oláh Imre őrségparancsnok által összeállított, egymásra épülő képzéseink is kiemelendők, és a végrehajtásban közreműködő valamennyi kolléga tevékenysége. A további elemeknél (elmélet, fegyver szét- és összeszerelés) nagy a jelentősége az egyéni felkészülésnek. Az eredmények tükrében kijelenthető, hogy a csapattagok rendkívül nagy energiát fektettek ebbe, tanultak, és sokat gyakoroltak – összegzett.

Kiemelte, a mostanra védjegyükké vált közös buzdítást is. – Bármelyik csapatunk versenyzett, a többiek bíztatták, szurkoltak nekik, az akadálypálya mellett végig követték társaikat. Azt tapasztaltuk, hogy őszintén örültek egymás sikerének, nagybetűs CSAPAT-ként viselkedtek – hangsúlyozta.

– Úgy érezzük, hogy a fegyveres biztonsági őrség három évvel ezelőtt végrehajtott átalakítása óta végzett munkánk beérett, visszajelzést kaptunk arról, hogy az őrség képzése, fejlesztése jó irányba halad, megszolgálta a befektetett időt, energiát – húzta alá.