Paksra érkezik a Petőfi-busz

„Átröpűlök hosszában hazámon” címmel, vándorkiállítás indítottak Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A Petőfi-busz Pakson is megáll november 4. és 5. között.

Forrás: pim.hu

A Petőfi Sándor-emlékév alkalmából szeptember elsején új vándorkiállítást indított a Petőfi Irodalmi Múzeum. A múzeum-busz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt, amelyet közel egy éven át számtalan további település követ. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitársunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A kiállítás látogatása ingyenes. A Petőfi-busz 2022. november 3-án (csütörtökön) este érkezik Paksra, a Paksi Városi Múzeum melletti parkolóba. A járművet két olyan – az egyes iskolák számára elérhető – helyszínre fogják leparkolni, ahol a csoportok utaztatás nélkül is biztonságos körülmények között megtekinthetik a kiállítást.

A busz első paksi napján, 2022. november 4-én (pénteken) 8-tól 10.30-ig a múzeum előtti helyszínen fogad három általános iskolát (Bezerédj, Balogh Antal, Gazdag Erzsi), majd helyszínt vált, és 11.30-tól 13.30-ig valamint 14.30-tól 15.30-ig a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában még két általános iskola (Deák Ferenc, Rákóczi Ferenc) diákjai látogatják meg. November 5-én (szombaton) az egyéni látogatókat, családokat várják a Petőfi–busz munkatársai 8 órától 17.00 óráig, regisztráció nélkül a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában.

Az esemény ideje alatt parkolási korlátozásokra kell számítani. A Paksi Városi Múzeum előtti parkoló zárva lesz 2022. november 3-án (csütörtök) egész nap és november 4-én a délelőtti órákban. A Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójának egy része lezárásra kerül 2022. november 4-én (péntek) és 5-én (szombat).

Az Országgyűlés Petőfi Sándor – a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja – születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó megemlékezések megszervezésének biztosítása céljából a 2022-es és 2023-as esztendőt 37/2020. (XII.1.) OGY számú határozatával „Petőfi Sándor-emlékévvé” nyilvánította. A határozat értelmében az Országgyűlés szorgalmazza mindazon megemlékezések, rendezvények megszervezését, oktatási anyagok és művészeti alkotások készítését, amelyek Petőfi Sándor életművével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó emlékezéshez. A Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi bicentenárium programjainak keretében utazó kiállítást rendez „Petőfi-busz” elnevezéssel (a továbbiakban: Petőfi-busz) a 2022. szeptember 1. – 2023. augusztus 31. közti időszakban. A kezdeményezés célja, hogy Petőfi Sándor életművét és életútját új megközelítésben bemutató Petőfi-busz minél szélesebb körben elérhető élményt nyújtson az érdeklődők számára Magyarország egész területén, valamint határainkon túl is.

Tovább információ itt érhető el.