Márton-napi újboráldást tartottak a Sárgödör téren

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Mire Márton megérkezik, minden must már borrá érik – tartja a régi mondás, aminek megfelelően Szent Márton napján töltöttek először az újborból, és a gazdák gyakorta elvitték magukkal a boraikat a templomba szentelésre. A boráldás hagyományát elevenítette fel a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete, amikor megrendezte az első Márton-napi ökumenikus újboráldást. Az első két alkalmat Polgár Zoltán présházában tartották, aztán ahogy egyre többen érdeklődtek a program iránt, kinőtték a helyet, és a boráldás nagy sátras ünnepé vált, amire a tizenharmadiktól kezdve az önkormányzattal karöltve hívják a vendégeket megkóstolni a megszentelt újborokat és tisztelegni azok előtt, akiknek a munkája nélkül üresek maradnának a poharak.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az újbor és a borért végzett munka ünnepén megjelenteket, közöttük a Homolya Ákos tanácsnok vezetésével Zenta testvérvárosunkból érkezett küldöttséget Leber Ferenc alpolgármester, a civilszervezet elnöke köszöntötte, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal közreműködtek a rendezvény létrejöttében. Beszélt arról, hogy a boráldás szőlész-borász számvetési ünnep, de nemcsak erről, hanem arról is számot kell vetniük az év végén, hogy mit végeztek az egyesületi életben, a 2001-ben történt megalakulásukkor kitűzött célok közül mit valósítottak meg, és hogyan tudnak tovább haladni az úton. – A paksi sillerfesztivál és a boráldás is olyan városi ünneppé nőtték ki magukat, amik jóval meghaladják az egyesület kereteit. De nyilván mi vagyunk a forrás, mi vagyunk az a tő, akinek ápolni kell ennek a tevékenységnek a tüzét, a lángját – fogalmazott, majd beszélt arról is, hogy ha megnézzük az egyesület korfáját, sajnos az utánpótlás nem olyan mértékben követi az aktív tagok számát, mint ahogy az kívánatos lenne. – Mindenkinek azt kívánom, hogy azon túl, hogy a szőlőről, a borról, meg az ünnepről beszélget a mai estén, egy picit arról is beszélgessen, hogyan kéne a jövőnket építenünk, megfelelnünk a céljainknak, és milyen újakat válasszunk – zárta gondolatait.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ezután Szabó Péter polgármester megnyitóbeszéde következett. Kiemelte, örül, hogy az egyesület felelevenítette a boráldás szép hagyományát. – Tudjuk, hogy a jó bor titka sok mindenen múlik, alapvetően a természeti adottságokon, a fajtán, a szakértő kezek munkáján, de kell a jó borhoz a lélek és a szeretet. Ez a szeretet a jó Isten áldásával kerül a borokba, ezért is nagyon fontos, hogy minden évben itt lehetünk, és együtt ünnepelhetjük az újbort – húzta alá. Zárógondolataiban köszönetet mondott a gazdáknak azért, hogy finom borok kerülnek az asztalokra.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A köszöntőket követően Zuschlag-Nepp Éva evangélikus lelkész, Simon István református lelkész és Fitt Szabolcs akolitus megáldották a borokat. A Siklósi Mátyás kádármester által készített négy hordóba idén Somkert Zoltán fehér- és sillerbora, Heiszler István rozéja és Molnár János vörösbora került. Ezután már csak a hordók csapraverése volt hátra, amit dr. Haag Éva, a Paks II. Zrt. vezérigazgatói tanácsadója, Leber Ferenc és Szántó Zoltán alpolgármesterek és Mezősi Árpád, a körzet önkormányzati képviselője végeztek el, majd Szántó Zoltán alpolgármester köszöntője után össze is csendülhettek a poharak, kezdődhetett a közönségkóstoló.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az alpolgármester a bor közösségépítő erejéről beszélt. – Sokan és sokszor elmondták már korábban, hogy a bor minden cseppjében évszázados történelmi hagyaték rejlik, a nagyapáink verejtékes munkával megszerzett tudása. A költők megénekelték már a színét, a csillogását és a hatását is, a festők megörökítették a csendéleteiken, a gasztronómia ízeket, illatokat és ételeket társított hozzá, a turizmus pedig mindezeket összekapcsolta a történelmi eseményekkel és a tájjal is. Mindezek mutatják a bor értékteremtő képességét, de én fontosnak tartom hozzátenni – hiszen a borról szólván ritkán beszélünk erről – a közösségépítő erejét, aminek a legjobb példáit itt a Sárgödör téren körülnézve láthatjuk. A borosgazdák összefogásából kialakult egy olyan időtálló értékrend, amelyet mindannyian észlelhetünk az épületek küllemében, a szőlők fajtájában, a borok minőségében. De ez a kis közösség inspirálja a nagyobb közösséget is, hiszen a tér megannyi rendezvény helyszíne, ahol a paksiak nemcsak a jobbnál jobb borokat kóstolhatják meg, hanem barátságokat kötnek és ápolnak – összegzett.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A tizennyolcadik ökumenikus Márton-napi újboráldásra a Siller Nótakör dalcsokorral készült, fellépett a Medinai Tamburazenekar, Soltész Rezső, valamint a Gang Band rock and roll zenekar, a kulturális program szervezője a Csengey Dénes Kulturális Központ volt. A gyerekeket és felnőtteket várta Liba-lak a FoltoZoo kialakításában, rajzfilmvetítés a Hirt-présházban, valamint Márton-napi totó. A vacsorajegyet váltóknak libacomb lakoma (sült egész libacomb, párolt lila káposzta, burgonya köret) is dukált, de a helyszínen kaphatóak voltak más libás ételek is, hiszen ahogy egy régi mondás tartja: aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A boráldásra a borászok ez alkalommal is elvihették üvegbe töltött boraikat. Régen úgy tartották, hogy a megszentelt nedűnek gyógyító ereje van, illetve ha cseppentenek belőle egy keveset a hordóba, nem romlik meg a benne lévő ital. Hogy van-e paksi gazda, aki próbát tesz ezzel, arról nincsen tudomásunk, de az bizonyos, hogy a helyszíni kóstolások tapasztalatai alapján jó évjáratnak ígérkezik a 2022-es.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal