Lemondott Palkovics László, decemberben kezdi meg a munkáját az energiaügyi minisztérium

Önálló energiaügyi minisztérium alakul, amelynek vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök – jelentette be hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Palkovics László lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik.  

Palkovics László 2022 márciusában Paksi Közlekedési Kft. telephelyének átadóján. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Palkovics László technológiai és ipari miniszter benyújtotta lemondását, amit Orbán Viktor is elfogadott. Gulyás Gergely elmondta, hogy Palkovics azzal indokolta a távozását, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton javaslatát, miszerint egy önálló energetikai minisztérium fog felállni, és ennek a vezetését nem vállalja már, mivel egységes portfólióként tekintett a tárcájára. Gulyás Gergely az új minisztérium létrehozását azzal indokolta: a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a legfontosabb kérdés most az energiabiztonság kérdése, ezért hoz létre önálló energiaminisztériumot a kormány. Az Energiahivatal hatásköreinek nagy részét ez az új minisztérium veszi át, amelynek egy ismert üzletember, Lantos Csaba lesz a vezetője.

A TIM feladatait ezután a gazdaságfejlesztési, az építési és beruházási és a kulturális és innovációs tárca veszi át. Az iparral kapcsolatos feladatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a közlekedéssel kapcsolatos feladatokat a Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztérium, a felnőttképzés felügyeletét pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter látja el a továbbiakban.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Lantos Csaba nagyobb hangsúlyt fog fektetni a szélenergiába, és ez összhangban áll az uniós célokkal is. Gulyás kiemelte, hogy a választást részben az indokolta, hogy Lantos, a MET csoport vezetőjeként jelentős energetikai tapasztalatokat szerzett.

Paks II. nem tartozik majd az új minisztériumhoz, marad a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, mondta el kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Az nrgreport viszont arról írt, hogy még ebben a kérdésben várhatók tárgyalások. Mint írták, Gulyás Gergely azt mondta, hogy Lantos Csaba vasárnap állapodott meg a miniszterelnökkel, ezért a nemzetközi beszerzéssel kapcsolatos kérdésekben még egyeztetni fog Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Ezt követően lesz egy világos, egyértelmű gyakorlat, de nyilvánvaló, hogy az energiastabilitásért, energiabiztonságért való felelősség mostantól egyértelműen az energetikai miniszteré. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a miniszterjelölt már jelezte, hogy álláspontja szerint a szélenergiát előnyben kell részesíteni és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott, a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel az energetikai tárca vezetőjének.

Az új minisztériumban a jelenlegi tervek szerint a miniszterhelyettesen és a közigazgatási államtitkáron kívül két államtitkár lesz.

Lantos Csaba 1986-ban a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász-szociológus diplomát, különböző cégeknél betöltött vezetői pozíciókat követően 2022. december elsejétől látja el az új energiaügyi minisztérium vezetését.