Bővülhet a jövőben a hajléktalanok nappali melegedője Pakson

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően akár megkétszereződhet a hajléktalanok nappali melegedője kapacitása a jövőben. A Síp utca 5. szám alatti épület kikerült a szociális bérlakások közül, így a paksi önkormányzat biztosíthatja azt a Paks Kistérségi Szociális Központnak. Ezzel jelentősen emelkedhet az ellátás színvonala.

Önkormányzati bérlakás volt eddig, a jövőben azonban a nappali melegedő része lehet a Síp utca 5. szám alatt lévő épület. Az erről szóló előterjesztés szerint az ikerház ezen része az önkormányzat bérlakás-gazdálkodása szempontjából nélkülözhetővé vált, ezért célszerű lehet a bevonása a hajléktalanellátásba.

Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója azt mondta, hogy az épület alapterületének növelésével jóval hatékonyabb, komfortosabb lehet a nappali melegedő, mindenkit nagyobb területen tudnak majd fogadni, és több hajléktalant ellátni. – Ennek az engedélyeztetési, szakmai, fejlesztési eljárásrendje komoly és komplex munkát igényel, de a jelenlegi döntésekkel a kezdő lépések megtörténtek ezen az úton – húzta alá.

Az épület bővítése különösen a hideg idő beköszöntével válik rendszeresen aktuálissá. Az öt éve működő intézményegységben tíz főre szól a működési engedély, de a téli időszakokban ez mindig szűk keresztmetszet. Borbás László szerint van, aki csak rövid ideig, átmenetileg, és van, aki tartósabban, hosszabb távon veszi igénybe a szolgáltatást.

A humánpolitikai bizottság legutóbbi ülésén tárgyalt arról, hogy az ikerház részét törölni kell a szociális bérlakások közül, így a melegedő bővülhet a jövőben. A Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója szerint rendkívül gyors folyamat volt. Borbás László úgy látja, ebben a projektben is a városvezetés támogatta a szociális szolgáltatások fejlesztését, aminek természetesen nagyon örülnek.

A hajléktalanok nappali melegedőjével is kapcsolatos rendelet módosításáról Paks képviselő-testülete november 16-i ülésén határoz.