Átálltak a téli üzemmódra

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden évben november 10-én téli üzemmódra áll át. Ez azt jelenti, hogy 80 mérnökségén keresztül, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végezhetnek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A Tolna megyei igazgatóságok, üzemmérnökségek is felkészültek a télre, Tamásiban, Szekszárdon és Pakson, valamint a központi irányításon keresztül több mint 150 munkatárs végzi feladatát a téli üzemben.

Rendhagyó módon, a társaság hivatalos Facebook-oldalán jelentette be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője, hogy november 10-én átálltak a téli üzemmódra. Ez azt jelenti, hogy hazánk 80 mérnökségén keresztül, 12 órás váltott műszakokban, 24 órában végezhetnek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A gépparkot teljesen átalakították, felszerelték a hóekéket, és feltöltötték a szóróanyagokkal a raktárakat, mondta Pécsi Norbert Sándor. Tolna megye három mérnökségén, Tamásiban, Szekszárdon és Pakson, valamint a központi irányításon keresztül több mint 150 munkatárs végzi feladatát a téli üzemben.

Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Magyar Közút NZrt. Tolna megyei igazgatója úgy tájékoztatott, hogy harminc, hóekével felszerelt teherautó, hét rakodógép és öt hómaró áll rendelkezésükre. Becze Szabolcs hozzátette, hogy amennyiben rendkívüli időjárási helyzet adódik, úgynevezett lehívható munkagépeket is bevethetnek. A szóróanyagok a megyei üzemmérnökségeken is rendelkezésre állnak. Több mint 3435 tonna só, 4 tonna Kalcium-klorid granulátum és megközelítőleg 80 ezer liter kalcium-klorid oldat és 186 tonna érdesítő anyag van raktáron, amelyek pótlása keretszerződésekkel biztosított.

A közútkezelőnél egyébként úgy számolnak, hogy az igazán télies időjárásra még várni kell pár hetet. Addig is folyamatosan végeznek útjavítási munkákat, és a hófogó rácsok kihelyezésén is munkálkodnak.