Jubilált a Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál

– Méltóképpen ünnepeltük meg a Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál 25 éves történetét az idei programmal, mindenki kitett magáért – mondta Ruff Ferenc, a szervező Művészetekért Egyesület elnöke. Felidézte, hogy az első fesztiválon harmincegy zenekar lépett fel, a rendezvényt hajnali egy órakor zárták, és már akkor neves szakemberek foglaltak helyet a zsűriben. Az évek során formálódott a tehetségkutató fesztivál, például a jelentkező zenekarok beküldött anyagát a második fesztivál óta előválogatón hallgatják meg, és döntenek arról, hogy melyek léphetnek színpadra a fesztiválon.

A 25. tehetségkutatón tizenegy formációnak adatott meg ez a lehetőség. Berki Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott énektanára elnökölte a zsűrit, amelynek tagjai voltak Papp Gyula, a P. Mobil együttes billentyűse, a Skorpió Dinamit volt billentyűse, Sárdy Barbara, a Mother Funker együttes énekese, szövegírója, Pap Tibor, a Peron Alapítvány ügyvezető igazgatója, Andrásik Remo gitártanár, a HANOSZ főtitkára, Tóth Viktor szaxofonművész és Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alelnöke. Az online közvetített, és a YouTube-on visszanézhető idei fesztiválon is volt diákzsűri, aminek bevezetése a fesztiválon körülbelül tíz éve volt. A sztárfellépő a 30Y lett volna, ám betegség miatt visszamondták a szereplést, a fesztivált végül a Roy és Ádám Trió koncertje zárta.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Első helyezett lett a Lunda (Budapest), második a Küszöb (Piliscsaba) és harmadik a Bulls of Prey (Budapest). Fellépési lehetőséget nyert a XXVI. Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztiválon a Bulls of Prey, a XXVIII. Peron Music Tehetségkutatón az Ullie (Budapest, Kárpátalja) és a 2023 májusában megrendezendő paksi városi rendezvényen a Deskavaary zenekar (Zenta). Újfalusi Gábor-díjat adományozott a zsűri Németh Anitának, a NaNi ont he Run (Budapest) énekesének, a legjobb zenésznek járó közönségdíjat Diramerján Ákos, a Blind Spot zenekar (Szekszárd) basszusgitárosa kapta. A legjobb énekes Imecs Anita Lunda, a legjobb gitáros Jávorszky Zsolt Névtelen utca (Dunaújváros), a legjobb basszusgitáros Zakar Zoltán Bulls of Prey, a legjobb dobos Popovics Mátyás Lunda, a legjobb billentyűs Drozdik Sándor Lunda lett. A legjobb extrém hangszeres díját Kristóf Kata a Küszöb zenekar hegedűse nyerte el. A Paksi Ifjúságért Egyesület különdíját a Blind Spot zenekar vihette haza, az ifjúsági zsűri díját pedig az Ullie együttes énekese, Ulyanna Donetskaya nyerte.

A tehetségkutató első helyezett zenekara részt vehet a 2023. októberben megrendezendő Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjében, ahol 3,5 millió forintos fődíjért küzd a Kárpát-medence huszonhat legtehetségesebb, magyar feltörekvő zenekara Budapesten. Ennyi állomása van ugyanis a 2014 óta működő programnak, amelyben az első volt ebben az évadban is a paksi fesztivál.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Az, hogy ez a Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál megélt 25 évet a szervező Művészetekért Egyesület folyamatos megújulásának, a támogatóknak és minden, a megvalósításban résztvevő elhivatottságának köszönhető – emelte ki Ruff Ferenc. Arról is beszélt, hogy a cél változatlanul az, hogy lehetőséget adjanak tehetséges amatőr zenekaroknak a nagyközönség, és értő, kritikus bírálók előtti megmérettetésre, tapasztalatszerzésre, ugyanakkor minőségi zenei programot biztosítsanak a fiataloknak. – Sajnos a tehetséges fiatal zenekarok többsége a szakértői segítség, a megfelelő anyagi háttér hiánya, illetve a kevés nagy nyilvánosság előtti bemutatkozási lehetőség miatt felbomlik, a tehetségek elkallódnak. Úgy gondoljuk, hogy a paksi fesztivál évenkénti megrendezésével egy népszerű, a szakma szemszögéből fajsúlyos hagyományt teremtettünk – húzta alá.