Átadta az életfákat az ÖKO Munkacsoport Alapítvány

Többszáz fával gyarapodott már a város zöldfelülete az Önzetlenül Környezetünkért, Otthonunkért (ÖKO) Munkacsoport Alapítvány életfa programjának révén, idén pedig újabb negyvenöttel. A szervezet életfa akciójának lényege, hogy facsemetét ajándékoznak az évente megjelenő felhívásukra jelentkező családoknak. Tekintettel arra, hogy idén 25 éves az alapítvány, visszatekintünk az életfa akció történetére is.

Van egy régi magyar hagyomány, mely szerint, amikor kisbaba érkezett a családba, annak örömére fát ültettek, általában valamilyen őshonos fát, mert az vélhetően hosszú életű lesz. Ez a szokás és Lendvay Klári gyermekdala ihlették az Önzetlenül Környezetünkért, Otthonunkért (ÖKO) Munkacsoport Alapítvány „Ültess fát, életfát”, őrizd az oxigén forrását! akcióját, amelyet idén is meghirdettek. Felhívásukra negyvenöt család igényelt életfát, amit november 17-én adtak át.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az életfával megajándékozott családok vállalják, hogy a facsemetét a saját életterükben ültetik el, és gondozzák, hogy a fa és a gyermek között szoros kapcsolat alakuljon ki. Aki társasházban lakik, a lakókörnyezetében ültetheti el a fát, illetve ha ott nem lehetséges, akkor az ürgemezei tó mellett erre kijelölt területen. – Már kisgyermek korban el kell kezdeni a környezet tiszteletére, szeretetére, védelmére nevelést, amihez hozzájárulhatunk az életfa akciónkkal, illetve a felnőtteket is meg tudjuk ezzel szólítani – mondta Jantnerné Oláh Ilona, az idén 25 éves szervezet kuratóriumának elnöke.

Az első meghirdetéskor, 2006-ban 22 család jelentkezett az alapítvány felhívására. Jantnerné Oláh Ilona elmondta, hogy nyár végén hirdették meg az akciót. – Akik jelentkeztek, meghatódtak a lehetőségtől. Sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk a városon belül és azon kívül is. Azon az őszön a Kossuth Rádió Napközben című műsorában élőben készítettek velem interjút a témáról, de foglalkozott az életfa akcióval országos napilap is. A paksi médiára is számíthattunk és számíthatunk. Kezdetben nehezebb volt az akció meghirdetése, mint manapság, és nagyon sokat segítettek a sok interjúval, cikkel – idézte fel. Azt is elmondta, hogy most évről-évre 40-50 fát adnak át ősszel, emléklappal és egy gravírozott táblával, amin az életfa akció emblémája, a gyermek neve, születési dátuma kerül, valamint a támogatók nevét is rávésetik.

A legnagyobb változás a program eddigi történetében, hogy a klímaváltozás miatt már nem októberben, hanem november harmadik hetében tudják átadni az életfákat. – Kitolódik az az időszak, amikor a leveleiket lehullajtják, és a vegetáció, a nedvkeringés visszahúzódik. Az átadás helyszínén is változtattunk. Kezdetben, amikor még kevesebb jelentkező volt, a polgármesteri hivatal előtt adtuk át a fákat, aztán a kulturális központban, majd következett a Paksi Képtár előtti tér. A változtatásra azért volt szükség, mert utánfutóval, kisteherautóval jönnek a közel három méter magas fákért, és bizony 40-50 utánfutónak sok hely kell. Nagy öröm, hogy még a koronavírus-járvány alatt is volt életfa akció – összegzett Jantnerné Oláh Ilona.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az életfa akció révén eddig 650-700 facsemetével gyarapodott a város zöldfelülete, aminek a város komfortossága mellett a klímaváltozás miatt is nagy a jelentősége. Az alapítvány folyamatosan dokumentálja, hogy melyik évben, ki, milyen fát vett át. Idén háromféle, ginkgo biloba, ezüst hárs és virágos kőris volt a kínálatban. Tervben van egy kiadvány, amihez életfás fotókat, történeteket várnak.

A program állandó támogatója Paks Város Önkormányzata. Segítette már az akciót az atomerőmű, a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány, valamint magánemberek az adójuk egy százalékával. A fák kiválasztásában, beszerzésében Klézl Terézia városi főkertészre, valamint a DC Dunakom Zrt.-re, a cég parkfenntartási részlegének mindenkori vezetőire mindig számíthatott az alapítvány az évek során. Az egyik évben a Tiszakürti Arborétum 50 magonccal támogatta az akciót.

Folytatni szeretnék a programot, hiszen ahogy a kuratórium elnöke fogalmazott, a város fejlődik, bővül és sok kisgyermek születik, akik születésének örömére legyen minél több életfa Paks közigazgatási területén. Bíznak abban, hogy továbbra is megtalálják ehhez a szponzorokat.